Седмичен бюлетин – 03.03.2023

189

знаме, герб, България, флагЗнаем ли наистина какво празнуваме на трети март?

Трети март е толкова магична дата в съзнанието на много българи и предпоставя пиетета към Освободителката Русия, на който в голяма степен се гради руската политика спрямо България чак до наши дни. С оглед на преломното значение на споменатата война в българската история, на пръв поглед не изглежда нелогично датата на мирния договор да бъде приветствана като голям български празник. Но дали трябва да бъде най-големият?

Прочети повече


 

Любомир Аламанов
На снимката: Любомир Аламанов

Къде сте? Хъшове?

Къде сте? Хъшове? Герои?

Някакъв чиновник, назначен за директорче на Народния театър, се разправил с Александър Морфов. Дисциплинарно го уволнил. Че ако Александър Морфов е дисциплиниран, то ще бъде ли Морфов? Хах… Та, чиновникът уволнил Морфов. Защото в чиновническото си съзнание няма идея какво друго да направи.

Коментар на Любомир Аламанов

Прочети повече


 

На снимката: Цех на ВМЗ-Сопот
На снимката: Цех на ВМЗ-Сопот

Как Западът търси съветско оръжие в Костенец и Сопот

Украйна отдавна разчита на боеприпаси от съветската епоха за въоръжените си сили. Сега планът е тя да се сдобие със съветско оръжие с помощта на производители дори в селските райони на Източна Европа. New York Times разказва, че част от този план са военните заводи в две умиращи български селища – Костенец и Сопот.

 

 

Прочети повече


 

Гари Каспаров

Гари Каспаров: Русия винаги е действала срещу България и в полза на агресивна Сърбия

Нека си припомним фундаменталните проблеми на България с Руската империя. Това, на което сме свидетели сега, е още една война на Руската империя. Надяваме се да е последната такава. Но това е Руската империя, на която много българи гледат като на другар, а всъщност отказва на България териториалните придобивки от Първата балканска война още 1912 г. и винаги лишава България от териториите ѝ в полза на агресивните сръбски съседи, защото Русия иска конфликт там. Това казва великият шахматист и руски опозиционер Гари Каспаров.

Прочети повече


 

билет, влакДа изгубиш билет и да се спасиш от смъртта: 22-годишната Елена и влакът убиец

Загубен билет спаси живота на 22-годишна студентка при тежката влакова катастрофа в Гърция.

Елена М. се е връщала след изпити от университета в Атина. Преди да се качи на влака, за да отпътува за родния си град Верия, младото момиче установило, че липсва превозният ѝ документ.

Прочети повече


Проследете чрез ДЕБАТИ.БГ най-важните събития и най-важните коментари
за изминалата седмица директно в електронната ви поща.
Абонирайте се за нашия безплатен седмичен бюлетин,
за да ви го изпращаме всеки петък.

E-mail Адрес*


За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук