Временната парламентарна комисия за БНР продължава заседанията си, за да установи фактите и обстоятелствата, свързани с излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР.

Днес ще депутатите ще изслушат членовете на Съвета за електронни медии и ръководството на Комисията за регулиране на съобщенията.

Временната комисия за БНР не се е събирала от 10 октомври, когато беше изслушан главният прокурор Сотир Цацаров.

Той обяви пред депутатите от комисията, че в прокуратурата са се развили пет сюжетни линии по темата БНР.

Първата от тях е именно във връзка със спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ за близо пет часа на 13 септември.

Втората основна сюжетна линия е заради сигнал от СЕМ, към който е приложен протокол от проведената среща между медийния регулатор с представители на редколегията на „Хоризонт“ и други журналисти от радиото във връзка с информация за принуда върху генералния директор и върху журналисти.

Депутатите взеха решение да изслушат СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията, а по предложение, направено от члена на Временната комисия Йордан Цонев от ДПС – да изискат СЕМ да предостави мониторинг на програма „Хоризонт“ за периода 1 септември-10 октомври. Целта е да се проследи доколко е спазен принципът на плурализма.

Седмица по-късно – на 17 октомври, СЕМ прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов, а вчера беше стартирана процедура за избор на нов генерален директор на общественото радио.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!