Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг

Визитата на китайския президент Си Дзинпин в Москва е продължение на общ модел на сближаване на Русия и Китай, какъвто видяхме непосредствено преди началото на войната. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при представянето в Брюксел на годишния доклад на алианса за миналата година. Той заяви, че ако се следва китайския мирен план, това би означавало просто конфликтът в Украйна да се замрази.

В плана на Китай има и позитивни моменти – ядрената безопасност, защита на цивилните, териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, посочи Столтенберг, цитиран от БНР.

„Примирие, при което не се зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна, може просто да се окаже средство за замразяване на войната и да позволи на Русия да се прегрупира и да нападне отново. Това няма да бъде справедлив и устойчив мир, а само ще помогне на Русия да задържи териториите, които е окупирала незаконно“, подчерта шефът на НАТО.

По думите му нямало доказателства, че Китай доставя смъртоносни оръжия на Русия, но имало доказателства, че „тя е искала това и въпросът се е разглеждал в Китай“. Столтенберг изрази увереност, че Швеция ще стане член на НАТО, макар че не може да посочи точната датата за това:

„Най-важното нещо е Финландия и Швеция да станат пълноправни членки на НАТО бързо, дори и да не се присъединят едновременно. И аз ще продължа да работя усилено, за да има гаранции, че Швеция ще стане пълноправен член възможно най-бързо, защото присъединяването на двете страни ще ги направи по-сигурни, нашият алианс по-силен и ще покаже, че вратите на НАТО остават отворени“, посочи той.

Според него Турция е готова да ратифицира доклада за присъединяване на Финландия преди изборите през май. Унгарският парламент ще гласува доклада за страната следващата седмица.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук