Топлофикация дело

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев поиска държавата да компенсира дружеството така, както се компенсира частният сектор. Въпреки кризата в дружеството София няма да остане без парно на прага на зимата, стана ясно по време на заседание на СОС.

Днес изтича срокът, даден от „Булгаргаз“ на „Топлофикация София“, да изплати задълженията си към държавното дружество, които възлизат на 131 млн.лв.

„От 30 млн.лв. приход на „Топлофикация“ за октомври 20 млн.лв. са били платени на „Булгаргаз“. Редно е тук да няма спекулации, дългът се обслужва редовно, над 75 процента от задълженията за тази година са обслужени“, посочи Георгиев.

По думите му „Булгаргаз“ е най-големият лихвар на дружеството. 

„Не беше чут гласът ни за механизма за компенсации. Вече е късно и беше изпусната възможността своевремнно да се предприемат мерки за компенсация. Питаме редно ли е над 20 дни от „Московска” до „Дондуков” да не може се установи пряка връзка. Но ние няма да оставим това по този начин. Искаме същото третиране за „Топлофикация“, каквото получават частните заводи”, допълни той.

Един от аргументите му, че това дружество има социална функция.

Общинският съветник Прошко Прошков съобщи, че „Топлофикация“ е съкратила своите разходи и единственото, за което плаща, е газ и заплати на персонала, за да се поддържа техническата изправност на системата. Той определи договора на „Топлофикация“ с „Булгаргаз“ като много лош, феодален, с прекалено високи лихви.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!