Кольо Парамов
На снимката: Кольо Парамов

Трябва да се търси отговорност за служителите на НАП заради големите нередности, които бяха регистрирани там. Това се е правило с умисъл, изключвам да е от некомпетентност. Това коментира специално за ДЕБАТИ.БГ финансистът Кольо Парамов.

Поводът е разкритието на новия финансов министър Асен Василев, че Националната агенция по приходите (НАП) трябва да събере общо 9,9 млрд. лева от задължения. Първите 100 в списъка с длъжниците към фиска дължат общо над 2 млрд. лева, а най-големият единичен длъжник – 160 млн. лв. Оказва се, че агенцията годишно е отписвала като несъбираеми между 2 и 3 млрд. лв. задължения.

Много от длъжниците умишлено продадоха фирми на хора, които нямат никакво състояние. Например набедени, неграмотни богаташи, които имат по 20 -30 фирми и всяка от тях дължи 1- 2 милиона. Това е пародия в данъчното обслужване на държавата и показва липса на респект.

По думите му това не е е бизнес, а гавра със стандарта на българския капитализъм.

Не знам за каква некомпетентност може да става дума. Тук може да се говори само за умисъл. изкуствено занижаване на приходната част и прилагаме увеличение на разходите с цел изкуствено да докараме фирмата за загуба, за да елиминираме данъчните задължения е едно. Това означава фалшификация на резултатите. Това вече зависи от качествената работа на служителите на НАП, които са длъжни да проверят всички в детайл.

Според икономиста действията на новия финансов министър са правилни, това е опит за справяне с проблема, но има и критики.

Трябваше да не подценява информационната база на стария финансов министър. Той беше енциклопедия за финансите на България за последните 30 години. Не може да се принизява и с лека ръка да се подминава такова поведение. Не може с предварителни, прибързани и елементарни констатации изведнъж да се зачерква цялото поле на действие на държавността.

Къде са „потънали“ парите за пенсионерите; възможно ли е нередностите да излязат на светло за този кратък период; ще има ли наказани и каква е рецептата за качествена реформа във финансовия сектор – цялото интервю четете ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук