Шестима души са загинали след мощно водно торнадо, което се разрази в популярния туристически район Халкидики в Гърция.

Повече от 100 души са ранени, след като стихията, придружена от силни ветрове, дъжд и градушка е изкоренила дървета. Има и отнесени покриви и автомобили.

Жертвите са туристи от Румъния, Чехия и Русия и са се намирали в близост до първия ръкав.

Ранените са откарани в няколко болници на Халкидики и в Солун, а по данни на говорителя на правителството Стелиос Пецас, една жена е хоспитализирана в интензивно отделение.

Късно през нощта в района на Халкидики е обявено извънредно положение заради бурните ветрове, торнадо и силна градушки, които са оценени като „безпрецедентен феномен“.

Загинал е 39-годишен гражданин на Русия и двегодишният му син, убити от паднало върху тях дърво. Върху 54-годишна румънска туристка е паднал покрив на заведение, а в същата таверна е починало и 8-годишно дете, също от Румъния.

Лошото време се оказва смъртоносно за възрастна двойка от Чехия, чиято туристическа каравана е била преобърната от бурния вятър.

Гръцката брегова служба е обявила за изчезнал рибар в морето заедно с лодката си.

Министърът за гражданска защита Михалис Срисохоидис провежда в Солун извънредно заседание на министерския съвет за първоначална оценка на ситуацията.

Въпреки краткотрайното си действие, около 20 минути, бурята остави след себе си големи материални щети.

Гръцката противопожарна служба е получила над 600 обаждания с молба за помощ и е помогнала при 235 спасителни акции, както и за отстраняването на паднали дървета. Най-малко 140 спасители са участвали в операцията

Бурята се разрази, след като температурите в Гърция достигнаха 37 градуса през последните два дни

Няма постъпили сигнали за пострадали български граждани в популярния туристически район Халкидики на Северна Гърция.

„В генералното консулство не са постъпили сигнали за пострадали български граждани”, заяви Красимир Серафимов, първи секретар на генералното консулство в Солун.

По думите му  през нощта всички ресорни служби са изпратили свои екипи в областта, а над 40 машини са работили за разчистване на пътищата. Работило се е и по възстановяване на електроподаването на местата, където то е било прекъснато.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!