Кунчев заведенията

Трябва да изтече една пълна работна седмица от 4 януари, за да има цялостна картина какво се случва с разпространението на епидемията от коронавирус в страната. Ако намаляването на новозаразените продължава може да се говори за разхлабване на мерките. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според Кунчев по модела и на предишни грипни епидемии по време на дългите коледно-новогодишни празници се отлага посещението при лекар, затова „официалната статистика почти се срива“. По думите му е напълно възможно данните за отстъплението на вируса от последните дни да се дължат точно на тези причини. Затова трябва да се изчака първата седмица от новата година.

Според доц. Кунчев процесът по ваксинация срещу Covid-19 е започнал според предварителните очаквания. Заради празничния период някои от болниците са предпочели по-голямата част от имунизациите да се направят, когато повече медици са на работа.

Наличието на съмнения и слухове влияе върху нагласите на желаещите да се ваксинират, признава Кунчев. Той припомни, че отделните пратки от ваксините са придружени от кратката характеристика на продукта и листовката за пациента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!