В България сме свикнали да посрещаме Новата година с чаша шампанско в ръка, заобиколени от любими хора, след като сме изслушали президентската реч. Това ни предстои само след няколко часа.

Но нека обърнем поглед към останалата част от света и странните традиции на някои от държавите в новогодишната нощ.

Дания – чупене на чинии

новогодишни традиции

В Дания имат странна традиция – през годината пазят всичките си неизползвани чинии за хранене до вечерта на 31 декември. Тогава с голямо удоволствие ги разбиват във вратите и стените на домовете на всичките си приятели.

Горене на плашила – Еквадор

новогодишни традиции

В Еквадор в новогодишната нощ се забавляват, изгаряйки пълни с хартия плашила в полунощ. Освен това те изгарят снимки от изминалата година – всичко това в името на късмета.

Изяждане на 12 гроздови зърна – Испания

новогодишни традиции

Новогодишната традиция в Испания гласи, че за да имаш късмет, трябва да набуташ 12 гроздови зърна в устата си в полунощ.

Кръгли неща – Филипините

новогодишни традиции

Във Филипините всичко се върти около парите. Хората там вярват, че всичко в новогодишната нощ трябва да е кръгло, за да символизира монетите и богатството – кръгла храна, кръгли дрехи и т.н.

Цветно бельо – Южна Америка

новогодишни традиции

В някои южноамерикански държави се смята, че цветът на бельото, което носиш в нощта на Нова година ще определи каква ще бъде съдбата ти през следващите 12 месеца. Червеното бельо означава, че ще откриеш любовта, златното е символ на богатството, а бялото – на мира.

108 иззвънявания – Япония

новогодишни традиции

В Япония всички звънци прозвъняват точно 108 пъти в синхрон с будисткото вярване, че това ще донесе пречистване. Освен това се смята, че е хубаво да се усмихваш, когато идва Новата година, тъй като това носи добър късмет.

Масов бой – Перу

новогодишни традиции

Всяка година в края на декември хората от малкото селище Таканакуй в Перу се бият един друг, за да изгладят конфликтите си. Така те започват Новата година на чисто.

Хвърляне на сладолед – Швейцария

новогодишни традиции

В Швейцария празнуват Новата година, като хвърлят топки сладолед по пода.

Хвърляне на монета – Румъния

новогодишни традиции

Румънците смятат, че късметът ще е на тяхна страна през годината, ако хвърлят няколко монети в близката река.

Кофи с вода през прозореца – Пуерто Рико

новогодишни традиции

В някои части на Пуерто Рико хората изхвърлят кофи с вода през прозорците си на Нова година, за да изгонят злите духове.

Не забравяйте да честитите на кравите! – Белгия

новогодишни традиции

Белгийците изключително много уважават добитъка си. Толкова много, че не пропускат да честитят на кравите настъпването на Новата година.

Монети в тортата – Боливия

новогодишни традиции

В Боливия се слагат монети в сладкишите, приготвени за новогодишната нощ. Онзи, който ги открие (и не си счупи зъбите) е смятан за голям късметлия.

Куфари – Колумбия

новогодишни традиции

В навечерието на Нова година колумбийците носят със себе си навсякъде куфари с надеждата следващата година да е богата на пътувания.

Време е да се отървете от старите мебели – Южна Африка

новогодишни традиции

В някои части на Южна Африка хората изхвърлят старите си мебели през прозореца на Нова година.

Къпане в леденя вода – Русия

новогодишни традиции

Какво можем да очакваме от руснаците? Разбира се, че на нова година, както и на няколко други празника, те ще влязат през дупка в леда на някое замръзнало езеро и ще си вземат хубава баня.

Преяждане – Естония

новогодишни традиции

В Естония посрещането на Нова година е посветено на яденето. Хората там ядат поне по седем пъти в навечерието на 1 януари, за да са сигурни, че през следващата година ще има изобилие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!