Македония
Охридското езеро, Македония

 

Европейската комисия не коментира случая с фалшифицирани паспорти в Северна Македония, но напомни, че редовно преразглежда критериите за безвизов режим.

След публичните спекулации, че Северна Македония може да загуби безвизовия си режим с ЕС заради фалшифицирани паспорти. Такива бяха издадени на македонски служители на МВР. Европейската комисия напомня, че сигурността на личните документи е от решаващо значение. „Това, което можем да кажем, е, че

въпросът за сигурността на документите е едно от условията за либерализиране на визовия режим,

според което безвизовите държави са задължени да приемат и прилагат подходящи административни мерки“, поясняват от Еврокомисията.

Спазването на условията е под постоянен надзор

Оттам добавят, че изпълнението на условията за безвизов режим е под постоянен надзор и че доклад за ситуацията с тези критерии се представя на Европарламента и на Европейския съве всяка година за всяка държава, която е освободена от визи с ЕС. Въз основа на тези доклади Еврокомисията дава препоръки. Неспазването на условията може да е основание за активиране на механизма за спиране на визите, но спирането на визовия режим не е автоматичен процес. Комисията трябва да вземе предвид всички възможни последици от премахването на визите за външните отношения на ЕС и неговите държави-членки, както и ситуацията с правата на човека в страни извън ЕС.

За момента от Брюксел не отговарят дали някой от критериите за безвизов режим е застрашен след аферата с фалшиви паспорти. Тя разтърси Северна Македония и световнаия печат, който я нарече аферата „Мафия”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук