Андрей Даниел

Изложбата „Андрей Даниел. Между две епохи“ в градската галерия е най-мащабната инициатива на художника, правена у нас до този момент. Това каза Красимир Илиев, уредник в Софийската градска художествена галерия. Творбите на автора  могат да бъдат разгледани в трите зали на галерията до 13 юни. Вернисажът е във вторник от 17.00 до 20.00 часа.

Изложбата е подготвена от самия автор преживе, но в по-различен формат. След смъртта му екипът и семейството на големия художник, след повече от година, подредили впечатляващата експизиция. Красимир Илиев обясни, че изложбата е ретроспективна по своя характер.

Включени са 160 платна

Експозицията включва към 160 произведения. Те са събрани от колекции на галерии в страната и от частни колекции. „Всичко, което сме могли да намерим, го представяме тук. За целта сме разгънали експонатите в трите зали на Градската галерия, което също е рядък прецедент“, обясни Красимир Илиев.

Андрей Даниел

В изложбата са включени някои от най-ранните творчески прояви на художника. Творби от зората на 80-те години на миналия век, които са получавали различни награди, са изключително любопитни за публиката.  „Има и такива платна, които близо 30 години не са били показвани пред столичната публика. Експозицията съдържа и произведения от емблематични цикли и значими теми за цялостното творчество на Андрей Даниел. Авторът има водещо място сред най-изтъкнатите български художници от последните четири десетилетия.

„Между две епохи“

Запазено е избраното приживе от твореца заглавие – „Между две епохи“ и произтичащата от него идея за развитие на изложбата.

Андрей Даниел е поканен през 2019 г. да подготви самостоятелна изложба заедно с екипа на СГХГ. Ненадейната загуба на Андрей Даниел наложило преосмислянето на целия проект и неговото разширяване. Създаден е албум, който включва биография на твореца. В него има и каталожна част, представяща живописта на автора в хронологичен ред.

Големият български художник и професор в Националната художествена академия Андрей Даниел почина на 67-годишна възраст през януари 2020 г.

Андрей Даниел

Андрей Даниел работи основно в областта на живописта, но също и на стенописта, сценографията, графиката и оформлението на книги. Носител е на множество награди. Има над 100 участия в представителни изложби на българско изкуство в страната и чужбина и над 50 публикации. Автор на книгата „Неща, места и хора“ (2011, ИК „Захарий Стоянов“). Андрей Даниел е син на известния театрален режисьор Леон Даниел. Всеки ценител на творчеството може да се наслади на творбите му в Градската художествена галерия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук