Обикновена настинка като средство срещу COVID-19

Новият коронавирус е убил около 2,94 милиона жители на земята. Новината съобщи световната здравна организация. Експертите уточниха, че около 136 милиона души са били заразени с коронавирус, откакто се той появи за пръв път в Китай в края на 2019 г.

Пандемията с COVID-19 е в критичната си фаза, съобщи още Световната здравна организация.  Вирусолозите предупредиха за експоненциалното нарастване на случаите и призоваха хората да спазват мерките. Според вирусолозите те са единственият доказан метод за овладяване на вируса, предаде АФП.

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус предупреди, че на глобално ниво „сега сме видели седем последователни седмици на увеличаване на случаите и четири седмици на нарастващи смъртни случаи“. Миналата седмица бе регистриран „четвъртият най-голям брой случаи на заразени и загинали за една седмица досега“.

Ситуацията се влошава глобално

Световната здравна организация посочи, че след като случаите и смъртните случаи са намалели в началото на годината, глобалната ситуация се е влошила драстично през последните седмици.

„В момента се намираме в критична точка на пандемията“,

каза на пресконференция Мария Ван Керхове, технически ръководител на СЗО за COCVID-19. И допълни: „Траекторията на тази пандемия нараства. Тя нараства експоненциално“.

9% увеличаване на заразените за седмица

Миналата седмица броят на случаите в световен мащаб се е увеличил с девет процента. За същия период смъртните случаи са нарастнали с пет процента, каза Ван Керхове.

Последният скок настъпва въпреки факта, че ваксините срещу COVID-19 се разпространяват бързо в много страни. До момента са приложени над 780 милиона дози.

„Ваксините са важно оръжие в битката за спиране на пандемията, но не и единственото. Спазването на мерките не трябва да се омаломажава“, подчерта Гебрейесус.

Физическата дистанция ни пази от вируса

„Физическото дистанциране работи. Маските работят. Работи хигиената на ръцете. Вентилацията работи. Наблюдение, тестване, проследяване на контакти, изолация, поддържаща карантина и състрадателни грижи – всички те работят, за да спрат инфекциите и да спасят живота“, каза той.

„Но объркването, самодоволството и непоследователността в мерките за обществено здраве и тяхното прилагане стимулират предаването и костват живота“, предупреди той. Ван Керхове също изрази отчаяние, че новият прилив на случаи отива толкова далеч в кризата.

След 16 месеца постоянни ограничителни мерки пандемията нараства

„Това не е ситуацията, в която искаме да изпаднем в пандемия след 16 месеца, когато имаме доказани мерки за контрол“, каза тя.

Гебрейесус настоя, че „СЗО не иска безкрайни блокировки“, като посочи, че „страните, които са се справили най-добре, са взели съобразена, премерена, пъргава и базирана на доказателства комбинация от мерки“.

Смъртта може да бъде надхитрена

„Ние също искаме да видим как обществата и икономиките се отварят отново, а пътуванията и търговията се възобновяват“, каза той. И предупреди, че „в момента отделенията за интензивно лечение в много страни са препълнени. Хората умират и това е напълно възможно да бъде избегнато. Смъртта може да бъде надхитрена.“

Шефът на здравната агенция на ООН призна, че пандемията е „далеч от края“, но подчерта, че има причини за оптимизъм. „Намаляването на случаите и смъртните случаи през първите два месеца на годината показва, че този вирус и неговите варианти могат да бъдат спрени“, каза Тедрос.

Със съгласувани усилия за прилагане на мерки за обществено здраве заедно със справедлива ваксинация, светът би могъл да постави тази коварна пандемия под контрол само за броени месеци. И това зависи от всеки един от нас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!