машини за гласуване

„Това са същите машини, за които се говори от няколко дни. Няма нито една нова машина, за разочарование на хората, които пишат по темата“, заяви пред бТВ днес управителят на „Сиела Норма” Веселин Тодоров. Коментарът идва след като в сряда вечер се разбра, че ЦИК са информирали вътрешното министерство за нови 199 машини за гласуване, които се намират в склад на фирмата във ВТУ „Тодор Каблешков“.

В живо включване, от ГЕРБ настояха служебният вътрешен министър Бойко Рашков да обясни, какво се случва с машините за изборите и да понесе отговорност.

Днес Веселин Тодоров определи спекулациите като откровена лъжа и подчерта, че всички устройства са декларирани.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов също коментира темата днес като каза, че предпазните механизми са достатъчни, за да може ЦИК да не допусне машина, одобрена за резервни части машина, да бъде използвана за манипулация на вота. Всяка машина е програмирана да работи в определена секция, увери той.

Пред Нова телевизия той обясни, че ЦИК са разбрали за визираните машини от писмо на „Сиела”, изпратено късно снощи.

„Изненадаха ни напълно. По случая взехме две решения – да информираме незабавно министър Бойко Рашков, който отговаря за вота, и ДАНС. Другото е да се поискат допълнителни обяснения от „Сиела” по повод техните искания“, уточни Томов.

Говорителят обясни още, че от писмото на „Сиела” става ясно, че се иска да се използват 427 устройства за ремонт на техниката в изборните секции. От 5 000 тествани устройства – в 139 били открити повреди, гласи още писмото, цитирано от него.

„Не става много ясно защо при установени 139 повреди се иска да се използват за ремонт 427 цели машини. Това са очевидно тези 199, за които научихме от това писмо, и 228-те, които се оказаха заедно с пратката по договора”, добави той.

Според Цветозар Томов проблемът е, че броени дни преди изборите се създава нарастващо напрежение и недоверие в изборния процес и използването на машини.

„Всичко, което „Сиела Норма” обяснява в последните няколко дни, би следвало да бъде коментирано с ЦИК много по-рано”, добави той.

Очаква се днес в МВнР да бъде даден брифинг във връзка с организацията на вота зад граница на 14 ноември.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук