Цацаров, Цачева
на снимката: правосъдният министър Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за законодателни промени, за да се предотвратят нови случаи на бягство от затвора.

Думите му идват само ден след поредното бягство на затворник-рецидивист.

Цацаров нарече  това „лош знак“ и обясни, че евентуални министерски оставки не са решение на натрупалите се с години проблеми.

„Тук не става дума за това да оправдаем един или друг министър, че каквото и да е ръководството при тези условия, при тази нормативна база това ще се повтаря още и още Трябва да се проведе една много сериозна дискусия. тази дискусия трябва да даде отговор на въпроса в състояние е обществото да сложи край, имам предвид държавата, това имам предвид, защото държавата е длъжна да осигури спокойствието на своите граждани, в състояние ли е да осигури в местата за лишаване от свобода ред”, каза главният прокурор.

Той добави, че трябва да се промени нормативната уредба, регулираща въвеждане на ограничение за преминаване от по-тежък в по-лек режим – това да става само при добро поведение и доказателства, ама реални, че има превъзпитание.

„Ограничаване на възможностите за работа на външни обекти на лица с такива наказания, дори въвеждането на отличително облекло и знаци на лишените от свобода. Всичко това трябва да бъде преразгледано, в противен случай това ще се повтаря, повтаря, повтаря”, каза Цацаров.

До този момент резултат от издирването на избягалия затворник няма, съобщи Сотир Цацаров. Той обясни, че преди минути е разговарял с окръжния прокурор на Ловеч.

По-рано министърът на правосъдието Цецка Цачева каза, че около 2 000 затворници имат право да живеят в общежитие от открит тип и да работят. Тя е категорична, че около половината от тези затворници в момента полагат труд.

Тя коментира случая на Борис Иванов, който избяга от затворническото общежитие в Ловеч. Според нея всички процедури по преместването му и осигуряването му на работно място са спазени.

Той е излежал по-голямата част от присъдата си и рано или късно ще се върне в обществото, допълни тя.

„Начинът, по който ще имаме гаранция, че той е готов да се върне, е именно и чрез полагане на труд. Това е много важно и се стимулира”, каза министърът.

Цачева обеща, че ще изнесе конкретни данни за случаите на бягство от затворите през годините по време на дебатите за вота на недоверие към правителството.

Свързана новина:

МВР търси избягалия затворник Борис Иванов с хеликоптер (ОБНОВЕНА)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук