евро пари

Датата за влизане на еврото ще остане 1 януари 2024 г, а планът ще влезе да обсъждане в парламента. Това стана ясно след след извънреден експертен съвет в понеделник вечер свикан от вицепремиера и финансов министър Асен Василев в Министерството на финансите.

Сериозна част от това заседание бяха антиинфлационните мерки. Престои мерките да бъдат обсъдени по групи.

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров уточни, че е постигнато съгласие и за предложените от кабинета антиинфлационни мерки.

„Това, което ще направим сега, е да се върне при парламентарните групи и да ги обсъдим с тях. Имаме достатъчно буфер да работим с бюджета, така, че да можем да подкрепи хората по възможно най-добрия начин“.

Преди срещата представителят на „Демократична България“ Владислав Панев изрази скептицизъм относно възможностите България да спази индикативния срок за въвеждане на еврото, който е началото на 2024 година

„Аз съм леко скептичен, че може да отговорим на условията за влизане в еврозоната към тази дата, тъй като едно от изискванията е инфлацията да бъде равна на най-ниската на трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация плюс 1,5%. По мои сметки, към март месец това означава годишната инфлация в България да бъде 7%. Тя обаче е 12%, но все пак до края на годината има време“.

Националният план за въвеждане на еврото беше включен като точка в дневния ред на последното заседание на Министерския съвет, но отпадна след остро възражение на председателя на Бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН.

От парламентарната трибуна той възрази срещу липсата на дискусия в парламента и между коалиционните партньори и напомни, че в коалиционното споразумение е записано, че приемането на такъв план трябва да стане след обществено обсъждане.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук