Лашет
На снимката: новият лидер на ХДС Армин Лашет

Председателят на партията Християндемократически съюз (ХДС) Армин Лашет обяви готовността си да се оттегли от поста след поражението на консервативния блок ХДС/ХСС на изборите за Бундестаг, съобщава n-tv. Според телевизионния канал Лашет е направил изявление на заседание на фракцията ХДС/ХСС.

Подчертава се, че Лашет е готов да остане на поста ръководител на партията, докато не бъде определен негов наследник на този пост.

Кандидатът за канцлер Армин Лашет изрази готовността си да постави на заден план собствените си амбиции пред евентуални преговори със Зелените и СвДП.

„Ако за другите така е по-добре, тогава с удоволствие“, каза той по повод евентуалното си оттегляне, цитиран от „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Билд: Конгрес на ХДС през декември решава съдбата на Лашет

Християндемократическият съюз (ХДС) планира конгрес за началото на декември, на който вероятно ще се решава съдбата на председателя Армин Лашет, съобщава германският вестник „Билд“.

По информация на изданието ХДС вече е запазила изложбената зала в Дрезден от 6 до 13 декември. В същото време от централата на партията заявиха, че засега не е известно дали събитието ще се състои или ще бъде отложено за следващата година.

„Така или иначе е ясно, че времето на Лашет е отминало“, пише изданието.

Припомняме, че на проведените на 26 септември избори за Бундестаг победиха социалдемократите с 25,7%, а консервативният блок ХДС/ХСС получи 24,1%, което е най-лошият резултат в историята му.

Въпреки второто си място ХДС/ХСС се опитва да сформира управляваща коалиция с либералите и „зелените“, но последните решиха преди това да проведат преговори за евентуално съставяне на правителство със социалдемократите, с което на практика отхвърлиха предложението на консерваторите за кабинет.

Следващата коалиция в Германия най-вероятно ще се състои от три партии. Вероятно правителството ще включи либералите и Зелените като младши партии. По всяка вероятност канцлерът ще бъде номиниран от СДП, в този случай Олаф Шолц ще стане глава на правителството.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!