Стойчо Кацаров

След смъртта на петгодишно дете, което почина от менингит, започва проверка на всички болници, в които е лекувано. Това съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той допълни, че доколкото му е известно другите контактни деца са от детската градина в добро състояние.

„Започнала е проверка от Изпълнителна дирекция „Медицински надзор“. Ще бъдат проверени всички лечебни заведения за това дали е оказана дължимата грижа при медицинското обслужване на това дете“, каза той.

Министърът обясни, че при починалото дете не е изолиран патологичен менингокок, както се очаква и каквато е била първоначалната диагноза, не е изолиран и при контактните лица.

„Имам доклад от директора на РЗИ и Националния център по заразни и паразитни болести. Предприети са всички необходими противоепидемични мерки и мерки за изолиране на причинителя на заболяването“, увери Кацаров.

По думите му по негова молба от столичното РЗИ ще разпространят цялата информация, с която разполагат по случая до обяд.

Припомняме, че от 1 декември беше преустановено присъственото обучение в детска градина „Вълшебство“ по предписание на Столичната здравна инспекция след установени случаи на деца, положителни за бактериален менингит. Впоследствие стана ясно, че едно от децата е починало.

На 29 ноември от СРЗИ са взети проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията, направени от Националния център по заразни и паразитни заболявания, показват, че 16 деца и 2 възрастни са положителни за наличие на Neisseria meningitidi (менингокок).

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук