Инвестицията на „Булсатком” за първия български сателит, в размер на около 235 млн. долара, ще бъде изплатена за 10 години. Това коментира за „Блумбърг България” Максим Заяков, съосновател и главен изпълнителен директор на „Булсатком“ и „България Сат”.

По думите му животът на подобни спътници от най-ново поколение е между 15 и 20 години. Той се разчита и тества за дори над 23 години.

„Всичко зависи от гарантирания живот на електрониката, но в условията на Космоса най-големият враг е радиацията, а другото, което определя живота на спътника, е горивото на борда, което трябва да е достатъчно, за да гарантира маневри в определени граници. Благодарение на най-новата версия на ракетата на SpaceX и нейната мощност спътникът беше изстрелян в геостационарна орбита през т. нар. суперсинхронна орбита, която представлява метод за спестяване на гориво на борда на сателита за повече години”, обясни Заяков.

Сателитът трябва да помогне развитието на още една част от бизнеса на „Булсаткомс” – този, свързан с мобилната мрежа.

Например, на отдалечени места, където няма възможност за покритие, чрез сигнал от клетка, може да се направи с помощта на геостационарни телекомуникационни сателити.

С изстрелването на „България Сат 1”компанията навлиза и на нов пазар – този на операторите на сателити, и вече от „наемател“ става „наемодател“.

Мениджърът на компанията обясни, че сателитът дава възможност за икономическо развитие.

Проектът е важен и за България, защото освен Русия и Беларус, в Източна Европа няма друга държава със собствен сателит.

В петък (23-ти юни), ракета „Фалкон“ 9 изстреля първия български частен сателит БългарияСат-1(BulgariaSat-1), който може да се използва и при аварии и природни бедствия, когато наземните мрежи не работят. Предвиденият срок на експлоатация е около 15-20 години.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!