Служебният кабинет приема Плана за възстановяване и устойчивост и го изпраща в Бррюксел в петък. Това стана известно след редовното правителствено заседание.

„Това е един план, в който се работи интензивно поне през последните 5 месеца от два служебни кабинета“, каза той.

Янев отбеляза, че правителството се е опитало да комуникира, относно Плана с 46-ото НС, с всички браншови организации и заинтересовани структури от бизнеса и представителствата на общините и заинтересовани структури и хора, които се занимават с бизнес, които са загрижени за развитието на България.

„Получихме много позитивни отзиви от тях, затова, че свършената работа е позитивна и се надяваме с днешното му приемане и утрешното му представяне пред Европейската комисия да отворим пътя за детайлните разговори за неговото окончателно приемане и да може да тръгнат свежи пари към българския бизнес“, допълни Стефан Янев.

Планът за възстановяване и устойчивост е навременен акт, който ще даде импулс на българската индустрия, заяви премиерът.

„Това, което сме поели като ангажимент, предвид необходимостта този план да е инструмент, който да работи в интерес на българските граждани, да решава социални и политически проблеми, така и да даде импулс на българската индустрия и бизнес, за осъвременяването им в духа на 21 век, да има по-производителна икономика с продукти с по-висока добавена стойност“, каза премиерът.

От своя страна вицепремиерът Атанас Пеканов каза, че чрез този европейски ресурс ще се отговори на кризата.

„За мен е чест да обявя, че актуалната версия на този План беше финализирана и утре ще бъде изпратена. Въпреки тежкото наследство и безпрецентната политическа ситуация, смятам, че защитихме тези 12,9 млрд. лева. Това е програма за дългосрочни инвестиции и реформи. Те ще дадат тласък на българската икономика и ще подпомогне благосъстоянието на гражданите“, коментира той.

Проектът съдържа 46 реформи и 59 инвестиционни проекта. Според Пеканов е поставен по-силен акцент върху декарбонизацията , ще се укрепи социалната и икономическата устойчивост, по-силен фокус има в социалната сфера – здравеопазване и образование.

Спрямо априлската версия на проекта, този има 13 повече проекта, изтъкна още вицепремиерът.

Вицепремиерът Атанас Пеканов обяви преди ден, че в Плана за възстановяване и устойчивост се въвежда една важна реформа – създава се Държавно предприятие „Конверсия на въглищни региони“. Идеята е то да даде възможност на работниците и служителите, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават като работници в това предприятие. В същото време в центъра на София се проведен протест на работещите в Мариците.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!