Атанас Пеканов
На снимката: Атанас Пеканов, Пламен Димитров, Димитър Манолов

Въвеждаме в Плана за възстановяване и устойчивост една важна реформа – създаване на Държавно предприятие „Конверсия на въглищни региони“. Това каза министър Атанас Пеканов след срещата с протестиращите. С тях се срещна и премиерът Стефан Янев.

„Създаваме държавно предприятие за рекултивация „Конверсия на въглищни региони“, което ще даде възможност на работници и служители, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават като работници в това предприятие. Така държавата ще даде сигурност на хората в региона“, каза още вицепремиерът.

„Така държавата ще даде сигурност на хората в региона“, обясни той.

„Отворихме темата за индикативна дата за излизане от въглищата. Ние трябва да се борим тя да е най-далече във времето. Поставянето на такава дата ще ни помогне да отключим парите по фонда за справедлив преход – 2,4 млрд. лв., от които смятаме, че около 1,7 млрд. лв. трябва да отидат за Маришкия басейн. Именно с тези средства ще могат да бъдат открити нови работни места“, уточни той.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че България трябва да настоява още от петък за замразяване на цената на емисиите на това ниво, на което е, за колкото може повече време.

„Това е първа стъпка, заради цената на тока най-малкото, която в момента убива всички. Второ – трябва да се доведе до край опцията за улавяне и използване на въглеродния диоксид специално за Марица-Изток“, каза той.

Планът за възстановяване ще бъде подаден в петък (15. 10. 2021 г.).

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!