министър Стойчо Кацаров
на снимката: д-р Стойчо Кацаров

Разпространяват се неверни изводи за ситуацията с епидемията и смъртността от нея. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференция. На нея присъстваха още зам.-министърът Александър Златанов, директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.

Ситуацията е напрегната, но нито сме паникьосани, нито сме в хаос, каза още здравният министър. Капацитетът за настаняване на болни не е изчерпан. Обмислят се допълнителни мерки.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златановсъобщи, че към момента 7268 легла са разкрити за лечение на COVID-19,а интензивните са 760. Общата заетост на леглата е 71%. За София – заетостта като общ брой разкрити легла е 1569, 1338 – неусложнени, 231-интензивни.

„Изпратихме писма до ръководствата на болниците, които лекуват COVID-19, тъй като има отклонения от средния процент смъртност“, заяви от своя страна д-р Стойчо Кацаров.

„Там, където има повишение на смъртността, искам от директорите да направят анализ на смъртността, диагностиката и лечението. Полагаме огромни усилия да осигурим преди края на този месец допълнителна възможност за лечение на тежкоболни с COVID-19“, отбеляза още той.

Проф. Мира Кожухарова обясни, че се намираме в третата вълна на пандемията.

По думите първата вълна е започнала на 17-ти октомври 2020 г. и е била до 21 януари 2021 г., след нея от 1-ви февруари до 22-ри май 2021 г. е била втората.

„По време на първата вълна при циркулирането на първоначалния щам броят на починалите през първите 9 седмици са 4735 души. При втората вълна, доминирана от Алфа варианта, броят на починалите е по-нисък – 4479. По време на настоящата вълна при първите 9 седмици броят е починалите е 3364, което е донякъде доказателство, че въпреки заразността на Делта варианта, това не го прави непременно по-смъртоносен“, каза тя.

Над 95% от починалите с COVID-19 са неваксинирани. Към момента около 20% от населението на страната е със завършен имунизационен цикъл срещу коронавируса.

„Общата смъртност е с около 1/3 по-ниска от предишните вълни, защото има около 20% ваксинирани и близо толкова и може би повече преболедували“, посочи здравният министър.

По думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова вълната от COVID-19 има много по-голям „замах“ на заболевамост в Сърбия и Румъния, отколкото в България в момента, докато в предишни вълни страната ни е с била с по-високи показатели.

Припомняме, че столичната регионална здравна инспекция издаде заповед за затягане на противоепидемичните мерки в София заради повишената заболеваемост.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!