Остров Бали

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

CNN: Владимир Путин твърди, че Русия не използва енергията като оръжие

Президентът Владимир Путин отхвърли обвиненията, че Русия умишлено повишава цените на природния газ в Европа, като спира износа. Изказвайки се на енергийна конференция в Москва в сряда, Путин нарече обвиненията „политически мотивирани“ и без доказателства. Неговите коментари дойдоха, след като представители на ЕС заявиха по-рано, че по-ниските от очакваните доставки на руски газ са отчасти виновни за енергийната криза в Европа, и обещаха, да ускорят усилията на блока да се отърве от изкопаемите горива.

Световният печат

„Русия не използва никакви оръжия“, каза Путин. „Дори по време на най-тежките периоди на Студената война тя редовно изпълняваше своите договорни задължения и доставяше газ за Европа“, добави той.

Русия за последен път прекъсна износа на газ за Европейския съюз през януари 2009г., след като не успя да договори цените и транзитните тарифи за тръбопроводи с Украйна. Русия намали за кратко газовите потоци към Украйна и през 2006г. и 2008г. в резултат на спор за цената.

Държавният „Газпром“ предупреди за повторение на кризата от 2009 г. през 2014 г., след като Украйна не плати сметките си за енергия и отношенията на Русия със Запада се сринаха, поради анексирането на Крим. Тази заплаха никога не се осъществи.

Путин даде по-примирителен тон в сряда, като заяви, че Русия е „готова да обсъди всякакви допълнителни стъпки“ с европейските правителства за справяне с влошаващата се енергийна криза.

Цените на едро на електроенергията в Европа са се увеличили с 200% спрямо средното за 2019г.. Според Европейската комисия, увеличението е резултат от нарастващите разходи за природен газ, предизвикани от голямото търсене в Азия и по-ниски от очакваните доставки от Русия. Повечето държави от ЕС разчитат на електроцентрали, работещи с газ, за ​​да задоволят търсенето на електроенергия, а около 40% от този газ идва от Русия.

Миналия месец Международната енергийна агенция призова Русия да доставя повече природен газ в Европа, за да помогне за облекчаване на кризата, като заяви, че Русия изпълнява договорните задължения към европейските клиенти, но въпреки това износът е спаднал от нивото си от 2019 г.

Според говорителят на Кремъл Дмитрий Песков Русия е увеличила доставките на газ за Европа до максимално възможното равнище съгласно съществуващите договори и не може да надвишава тези прагове. Руските представители по-рано заявиха, че ускоряването на одобрението на противоречивия тръбопровод „Северен поток 2“, свързващ Русия с Германия, може да помогне за понижаване на цените на природния газ. Газопроводът е завършен миналия месец въпреки дългогодишното съпротивление на страни, включително САЩ, които предупредиха, че това ще засили влиянието на Москва в Европа.

Администрацията на Байдън обяви през юли, че е постигнала сделка с Берлин, която ще позволи тръбопровода да продължи в замяна на германската помощ за Украйна. В момента се очаква разрешение от германските власти.

Европейската комисия представи в сряда поредица от мерки, насочени към справяне с енергийната криза, включително ускоряване на прехода към възобновяеми форми на енергия. Държавите-членки на ЕС са въвели поредица от спешни мерки, за да помогнат на потребителите и бизнеса да се справят с високите разходи за електроенергия. Те включват директна финансова подкрепа за домакинствата, държавна помощ за компании и целенасочено намаляване на данъците.

ВВС: Бали отново се отваря за чуждестранни туристи

Дългоочакваното повторно отваряне на прочутия туристически остров Бали в Индонезия започна бавно, без да има планирани международни полети. От четвъртък напълно ваксинирани пътници от 19 страни, включително Китай, Индия и Франция, могат да влизат в Бали. Великобритания не е в списъка. Посетителите подлежат на пет дневна карантина в хотел.

Световният печат

Длъжностните лица затвориха международното летище през април миналата година, за да спрат разпространението на коронавируса. През юли Индонезия стана епицентърът на Covid в Азия, но оттогава ежедневните случаи значително намаляха. Сега туристическият сектор се надява някои от 6 -те милиона чужденци, посетили острова през 2019 г., преди да настъпи пандемията, да се върнат. Островът има едно от най-високите нива на ваксинация в Индонезия, като над 82% са напълно ваксинирани, според данни на министерството на здравеопазването.

Властите заявиха, че очакват резервациите за хотели и полети да започнат с течение на времето.

Хотели, ресторанти и други фирми, обслужващи туристи, се подготвят за новото отваряне. „Това е много добра новина, много обещаващо е да се съживи икономиката на Бали“, каза Асих Уесика, заместник -председател на Индонезийската асоциация на предприемачите (Апиндо) в Бали. Но също така се притеснят, че изискването за карантина ще бъде „тежест за туристите“ и ще разубеди много хора да пътуват.

Повечето пътешественици, като китайците, които са едни от най-многобройните туристи, обикновено посещават Бали за кратки периоди. „Сега, когато се изисква да бъдат поставени под карантина и сами да поемат разходите, това се превръща в повече разходи за почивка“, каза той.

Правителството обмисля възможността да намали периода на карантина до три дни и в крайна сметка да премахне изцяло изискването за карантина. 19 -те държави, от които може да се влиза в Бали са: Саудитска Арабия, Обединени арабски емирства, Нова Зеландия, Кувейт, Бахрейн, Катар, Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Лихтенщайн, Италия, Франция, Португалия, Испания, Швеция, Полша, Унгария и Норвегия. Избрани страни, считани от СЗО за нискорискови с малко положителни случаи на Covid.

Австралия, откъдето идват повечето туристи на Бали явно отсъства от списъка. В момента страната е изправена пред нова вълна от инфекции.

По -рано тази година тайландският остров Пукет посреща напълно ваксинирани пътници от целия свят, а от 1 ноември пътуващите от определени страни вече няма да имат нужда да бъдат под карантина. Виетнам също планира да отвори туристическия си остров Фу Куок през ноември за напълно ваксинирани чуждестранни туристи.

„Политико“: Facebook е изправен пред глоба до 36 милиона евро

Ирландската комисия за защита на данните предложи глоба между 28 милиона и 36 милиона евро за Facebook за нарушения на Общия регламент за защита на данните на ЕС.

Световният печат

Според двама души, запознати с процеса, проекторешението засяга правното основание на Facebook за обработка на личната информация на потребителите и е свързано с жалба, първоначално подадена до австрийския регулатор на данни от група активисти, noyb.eu, през май 2018 г., и която след това епреминала към ирландския регулатор на данни.  В изявление в сряда noyb.eu потвърдиха глобата.

Жалбата е подадена в деня, в който GDPR влезе в сила и обвинява Facebook, че разчита на „принудително съгласие“, като изисква от потребителите да се съгласят с компанията, която събира техните данни, за да използват платформата. Групата активисти подаде подобни жалби срещу Google, WhatsApp и Instagram.

Регулаторите имат месец, за да преценят решението си.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук