Оръжие за Украйна
Демонстрация в подкрепа оръжието за Украйна. 04.05.2022 г., София. Снимка: Илияна Маринкова/Debati.bg

Министерският съвет вчера – 1 декември 2022 година, е приел решение за одобряване на проект на споразумение между Министерството на отбраната на България и същото ведомство на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Решението идва, след като народните представители в началото на ноември задължиха служебния кабинет за изпрати военна помощ на отбраняващата се Украйна.

Справка в сайта на Информационната система за правна информация на Министерски съвет показва, че решението е гласувано вчера, след внасяне от страна на Министерството на отбраната. Самото въоръжение, което ще се предостави обаче, е засекретена информация, която не се посочва в публичния документ.

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов обаче съобщи днес, че

„България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси“.

В решението се казва още, че Министерството на отбраната предлага Народното събрание да разреши участие на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна, като предлага да изпрати един щабен офицер за усилване на Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Кралство Белгия; до 5 военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или Многонационалното командване за специализирана подготовка във Федерална република Германия; до 50 военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна (European Union Military Assistance Mission in Ukraine – EUMAM UA) въоръжение и техника, на територията на държави – членки на ЕС и/или в Република България.

На 3 ноември 2022 година народните представители гласуваха България да предостави военна помощ и оръжие на Украйна, съобразно българските възможности, за да могат украинците да се защитава с него от руската агресия.

С приемането на решението Министерският съвет бе задължен да предостави военна и техническа помощ на Украйна в кратък срок, както и да проведе разговори със съюзниците ни в НАТО за придобиване на заместваща техника. Вижте още. 

Почти месец по-късно в крайна сметка Министерският съвет предприе стъпки, за да изпълни разпореждането на депутатите. В първите дни след решението на Парламента, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че предложението, което ведомството му ще изготви по

даденото от депутатите „домашно“,

ще бъде „крайно консервативно“, което постави под съмнение готовността решението да се изпълни в пълнота. Вижте още.

Преди дни пък стана ясно, че българското Министерство на отбраната прецени да не помогне на Украйна с електрически генератори, а да ги продаде, въпреки призивите на нападнатата държави. Повече по темата – тук. 

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук