Сляпа сърфистка

Кармен Лопес може само да си представя как изглежда морето, но сляпата 21-годишна испанка се чувства „в свои води“, докато кара сърф. Направлявана от инстинкта си и от сигнали, изсвирени от треньора й, Лопес тренира здраво, за да стане първата сляпа жена-спортист, която да участва в Световния шампионат по адаптивно сърфиране в Ла Джола, Калифорния, тази седмица.

„Морето е мястото, където усещам мир и свобода, като че ли му принадлежа“ – каза тя, седнала върху сърфборда си след час и половина тренировка с каране по вълните в Бискайския залив в Северна Испания.

„Не съм по-различна от другите сърфисти“ – каза момичето, което страда от конгенитална глаукома и напълно е изгубило зрението си още в детството.

В четвъртото си издание, събитието в Ла Джола за сърфисти с увреждания включва за първи път съревнование за жени с проблеми със зрението, като Лопес ще представя Испания.

Слепите сърфисти, като нейния сънародник Айтор Франсесена или бразилеца Дерик Рабело, са постигнали статус на легенди в спорта и Лопес, която започна със сърфирането само преди месеци, се цели високо. След Ла Джола тя се готви да участва в параолимпийските игри в Париж през 2024 година, тъй като вероятно дотогава адаптивното сърфиране ще се превърне в параолимпийски спорт.

Заедно със своя треньор и приятел Лукас Гарсия испанката е практикувала още фигурно пързаляне и езда, а той хвали нейното природно чувство за баланс и инстинкта й. Гарсия, който плува до Лопес, докато тя сърфира, е нейните очи, когато трябва да се предупреждава за идваща вълна.

„Едно изсвирване значи, че вълната й идва отдясно, две – отляво“ – поясни той, като оприличи сигнализацията на начина, по който контактуват делфините.

Лопес иска да насърчи и други хора с увреждания да се изправят срещу ограниченията, да водят пълноценен живот и, може би, да пробват екстремни спортове.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук