сняг, почистване, пътна обстановка

Жълт код за потенциално опасно време за снеговалеж и ниски температури важи днес за територията на цялата страна. Има условия за образуване на преспи, поледици и навявания. Затова се препоръчва при възможност пътуванията да се ограничават. На тези, на които се налага да пътуват, трябва да имат автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и да спазват нужната дистанция.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

През изминалата нощ 855 машини са обработвали републиканските пътища. Настилките и съоръженията се третират срещу заледяване и хлъзгавост, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим, заявиха от Пътната агенция тази сутрин.

Ограничено е преминаването на камиони през проходите „Предела“ и „Петрохан“ и „Троянски“. Също така и в проходите „Рожен“, „Печинско“ и „Превала“, където e забранено и тегленето на ремаркета и полуремаркета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!