болнични легла

COVID-леглата в интензивните отделения в болниците в София скоро ще свършат. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров. Той обяви, че от здравното министерство предлагат реорганизация и разкриването на нови около 70 легла.

21 области са в тъмночервената зона. В 5 от тях заболеваемостта е над 1000 на 100 000. София остана с 45 интензивни COVID-легла.

Ако те свършат, може да се стигне до пренасочване на пациенти към съседни области. Плановият прием в София спира.

Към 15:30 ч. свободните легла в столицата бяха 1829, 45 от тях за интензивно лечение. По-голямата част от тях са в АГ болници. Предвижда се откриване на още 50.

„Covid-легла има в акушеро-гинекологичните болници в София, но те не могат да се използват за всички нуждаещи се“, допълни Петров.

С останалите легла няма проблем. В момента има над 1000. Те могат да се увеличат и да станат 3 000.

На национално ниво около 33% от леглата са свободни.

Най-тежка е ситуацията в София и във Варна. В „Александровска“ болница има само едно свободно реанимационно легло.  Готовност за откриване на още легла има, но няма реаниматори.

Здравните власти обявиха, че медици от малки болници без ковид ще бъдат командировани в ковид зоните на големите болници. Освен легла навсякъде се наблюдава недостиг на лекари. Най-голям е проблемът с анестезиолозите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!