Евелина Славкова
Евелина Славкова Снимка: БГНЕС

Българските социологически агенции, които предвкусват поредния берекет преди поредните избори, се активизират. На някои от тях може да се разчита, че ще дадат реалистични прогнози. Някои по традиция ще манипулират общественото мнение с по няколко процента за тази или онази партия, а после ще се оправдават, че понякога избирателят „изненадва“ дори тях.

В близките десетина дни ще видим варианти на и без това ясното разположение на силите в бъдещото Народно събрание. В някои от прогнозите ще доминира коалицията ПП-ДБ, в някои – ГЕРБ-СДС. На 2 април обаче, независимо от прогнозите, новите парламентарни сили ще трябва да се отърсят от мечтите и илюзиите. И да си дадат сметка каква България иска по-голямата част от народа – проевропейска или проевразийска. Колкото да ни е трудно да повярваме, част от сънародниците ни все още милеят за второто…

„Близките резултатите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ показват, че гражданите искат диалог. Разбирателството между тях ще е много трудно, заради анти-ГЕРБ риториката, която е в основата на създаването на „Продължаваме промяната“. Това заявява пред агенция БГНЕС социологът и съосновател на „Тренд“ Евелина Славкова.

Според нея обществото вече поставя политическата криза като водещ проблем, наред с инфлацията и обедняването. Само сформирането на стабилно правителство ще вдъхне надежда на българина.

Преди седмица „Тренд“ публикува редовното си проучване, което показа паритет между двете коалиции: Продължаваме промяната-ДБ и ГЕРБ-СДС, с лек превес на ПП-ДБ от 0,9%. „Това е в рамките на статистическата грешка, затова можем да кажем, че има равенство между двете коалиции“, казва Славкова. И прави уточнение, че проучването дава моментна картина на обществените нагласи, в момента върви кампания и до последно има възможност за промени.

Към момента 5 политически сили влизат в 49-то НС и това са: ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и БСП. След финалния спринт ще стане ясно кой ще е първи и с какъв процент разлика, доколко ще са близки резултатите на ДПС и „Възраждане“ и дали ще прескочи бариерата някоя от малките партии („Български възход“, Левицата и ИТН), които засега са над 3%, пояснява Евелина Славкова.

Според нея едно следизборно разбирателство ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е хипотезата, която в най-голяма степен има шанс за бъдещ кабинет. „Втората хипотеза е да отидем на избори, а третата – правителство между ГЕРБ, ДПС и БСП. Трябва обаче да имаме предвид, че очакванията на гражданите след предишните избори на 2 октомври бяха, че ПП и ГЕРБ ще водят разговори за кабинет, а такъв диалог не се осъществи. Даже напротив – конфликтите между тях се задълбочиха“, припомни социологът.

Тя смята, че в тази предизборна кампания се действа по същия начин – „не се търси някакъв път и създаване на разказ към избирателите за съставяне на кабинет, а близките резултати говорят, че гражданите искат диалог“.

Според нея местните избори наесен също са сериозна спирачка за сформирането на кабинет. „Заради вътрешнопартийните интереси на коалициите. ГЕРБ-СДС имат интерес към коалиция с ПП-ДБ, защото това ще прелегитимира ГЕРБ и ще има особена тежест за местните избори. От друга страна ПП-ДБ нямат интерес от такава коалиция – отново заради местните избори. При ПП анти-ГЕРБ риториката е в основата на създаването на партията и те трудно ще намерят обяснения пред своите избиратели, че на национално ниво управляват с тези, които наричат корумпирани, а на местно ниво искат да ги победят“, разсъждава напълно реалистично Евелина Славкова.

Тя смята, че разбирателството между двете политически формации е „сложна хипотеза“ и за нея засега няма светлина. За разлика от хипотезата да отидем отново на избори, която от днешна гледна точка изглежда много по-вероятна.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Не разбирам какво му е лошото на сегашното правителство /изключвам изцепките на министърката на финансите/. Можем да си караме с него до края на света. Защото, ако дойдат войнолюбците и като към това добавим кошмарните цени и трудното справяне с ежедневието, смятам че на тоя народ накрая ще му падне пердето и ще измете всичката паплач. Над всичкото отгоре знае се, че Народното ни събрание е построено върху стари турски гробища. Кой нормален човек и архитект е взел решение точно там, на сакрално място, заредено обаче с некротическа енергия, да строи сградата на съединението. Така че и да го бутнат заедно с пребиваващите вътре, няма лошо. Ще въстановят баланса в природата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук