Адвокат Марин Марковски практикува от 1975 година, като опитът му е изключително голям с водеща специалност наказателно право.
В активната кариера на адв. Марин Марковски са преминали най-тежките наказателни дела на територията на Република България. Това са престъпленията против личността, длъжностни присвоявания, безстопанственост, дела свързани с европейските фондове, данъчни престъпления, контрабанда.

 

Г-н Марковски, по случая на Десислава Иванчева от медиите научаваме по-често каква е версията на обвинението и по-рядко – тази на защитата. Вие твърдите в последното си изявление, че обвинението не разполага с доказателства. Това не омаловажава ли показанията на Ваклин и резултатите от СРС?

Всъщност колко от журналистите са запознати с обвиненията като документ? Това обвинение не е доказано. В показанията си Ваклин казва: „Дюлгеров ми каза, че Десислава Иванчева чрез заместник-кметицата иска 500 000 евро“. Ваклин в телефонен разговор после казва на Дюлгеров: „Иванчева, като отидох при нея, ме изгони“. Това означава, че тя не го приема като близък човек. Следователно моят извод /за обвинението – бел. ред./ не е просто хей така, а е въз основа на тези доказателства, които са сега, в момента.

По въпроса за праха обяснявам едно и също нещо. Тя няма прах по пръстите. Има няколко квадратни сантиметра по външната част /на ръката/, близко до китката, когато е подписвала документа. Що се отнася до обясненията на Дюлгеров, който казва, че тя му е искала пари, трябва да се има предвид, че той е обвиняем. Вярно е, че там са минали едни пари – 70 000 евро, обаче той си е вземал една част от тях и казва, че другите ги дал на Иванчева, ама не казва, че всъщност ги е сложил в една кутия в колата, която е карала Иванчева.

Две са обвиненията към нея – едното, че е искала пари, а другото – че ги е вземала. По-страшното е, че е искала 500 000 евро, другото е по-малко. От обвинението говореха, че „светела като елха“, но какво да Ви кажа… много им е тъмна елхата, даже по нея няма нито една светлинка.

Доколко всъщност е зле психически госпожа Иванчева?

Страшно зле. Стресова ситуация, депресивни синдроми, тенденция към влошаване на здравословното и психично състояние.

Може ли това да повлияе по-нататък на делото?

По никакъв начин. Може да повлияе само ако Иванчева изпадне в невменяемост, но тя няма да изпадне в такава. Делото си продължава.

Има ли нещо, свързано с този случай, на което не се обръща достатъчно внимание, но което Вие смятате, че трябва да се знае от обществеността?

Това, което мога да добавя, е, че, когато обвиненията и защитата стават чрез вестниците, това не е полезно за правосъдието. Когато някоя от двете страни се опита да внушава на общественото мнение дали Иванчева е виновна или не, защитава само своите позиции. Истината е в съдебната зала. Затова, когато правя коментар, никога не го правя извън доказателствата. Винаги подчертавам пред Вашите колеги-журналисти: това, което казвам, не са приказки на адвокат, който е взел пари, за да брани. Аз съм защитник в рамките на закона и според доказателствата. Това, което казвам, е съобразено с доказателствата.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!