Мика Зайкова е завършила ВИИ “Карл Маркс”, специалност “Народностопанско планиране”.
Следдипломна квалификация по организация на управлението.
Работи като икономически съветник в КТ “Подкрепа”. Работила е като началник на управление в Министерство на промишлеността. Ползва руски, английски и немски език.

 

 

Г-жо Зайкова, от правителството обявиха 10% увеличение на възнагражденията в бюджетния сектор и преизчисляване на пенсиите, което ще доведе до увеличение при тях с 5.7%. Колко средства ще са необходими за това?

Според правителството парите не са малко, това са 1,1 млрд. лева, а увеличението на пенсиите е без значение, защото то черпи от парите в пенсионния фонд. Само че това нещо не може да се разглежда отделно от общата икономическа ситуация и най-вече от инфлационната ситуация.

Ако си спомняте от 1 юли тази година увеличиха пенсиите с 3.8%, само че инфлацията вече е 3.7% през август. Т.е. тя вече е изяла тези пари и това се случи заради увеличението на газта, тока и парното, които ние някак си не ги усетихме, защото е летен сезон.

Но това, което ни чака с газта е близо 14% увеличение, което засега се говори само за топлото, т.е. ще пострадат главно софиянци, защото 80% от жилищата са топлофицирани. Но това не може да мине без увеличение на електроенергията.

За 10,18% увеличение на газта средно се увеличи електроенергията преди два месеца с 2,3%, но казвам средно. Отделните електроразпределителни дружества имаха различни цени. А сега увеличението ще бъде най-малко с 5%. Това вече заедно с увеличението на горивата ще доведе до прогресираща инфлация.

Инфлацията от 2% е добре. Счита се, че до този момент средногодишната инфлация е 2,3%, но считайте, че до края на годината тя ще се качи скокообразно, а през следващата година още толкова, защото ще се вдигнат всички цени. Това неминуемо ще създаде изключително затруднение, особено на пенсионерите, защото те чак догодина от 1 юли ще имат увеличение.

Що се касае до увеличението на заплатите, искам да ви обърна внимание, че да, хората се нуждаят от по-високи доходи. И аз като човек, който дълго време е работил в синдикат съм за това. Само че като финансист не мога да не отбележа, че това увеличение е наливане в каца без дъно.

Нито един от елементите в обществения сектор не е реформиран – нито армията, нито полицията, нито административната сфера, нито социалната сфера. Да не говорим за здравеопазването, където положението е много неприятно.

Аз си мисля, че това, което каза в началото премиерът – на всички по равно – естествено няма да се случи. Финансовият министър го поправи, само че искам да обърна внимание на цялото правителство, че е добре да се дават пари, да, ще дадат 10% увеличение, но нека да ги дадат под условие.

Вече всяко едно министерство има поне по 5 стратегии написани, представени в Брюксел, но никое не е пристъпило към реформи. Същото е и в съдебната система. Знаете какво ни казват колегите от еврозоната.

Нека да се направи така: да се дадат тези пари, но да се изхарчат под условие. Първо, да има конкретен екшън план за всяка една структура за реформи, които да се извършат в определен период, т.е. със срокове, и това, което ще се прави. Второ, да има критерии, които да отчитат ефективността на работа на отделните структури.

Отварям една скоба: От 2000-та година говорим за електронно правителство, от времето на Николай Василев, и се похарчиха толкова много пари. Имаше цяла предприсъединителна програма, казваше се „административна”, която похарчи 190 млн. евро. През годините се похарчиха над 1,5 млрд. лева, но електронно правителство няма. А ние сме в четвъртата индустриална революция, трябва ни дигитализация.

Направим ли това, ние ще намалим и корупцията, която е главният виновник да имаме най-тежкия дисбаланс. Ние правим БВП само от крайно потребление, защото по отношение на инвестициите сме инвестиционна пустиня. А сме такава заради корупцията, сивата икономика и политическия чадър, който е над тях, защото главно несистемните парични потоци вървят към тях. Не вървят нито към мен, нито към вас.

И още нещо – ще трябва да си погледнем в данъчната система. Ето днес разбрах, че министър Порожанов, говорейки с веригите да не увеличават цените на хляба, разбра, че това не става със заклинание, нито с разпореждане на премиер или на който и да е.

Това става с някакви икономически лостове и един от тях – това е не само предложение на БСП, още през 2016 г. колегите от „Подкрепа” внесоха пълен анализ за диференциране на ДДС. Особено при хляба.

Там са малки фирми, печалбите им са просто миниатюрни и вероятността те да минат в сивата икономика от една страна и да вдигнат цените е изключително висока. Това е факт.

Вече в София има 30% увеличение на хляба, в другите градове има 20%, някъде 10%. Хлябът е основната храна на пенсионерите и на хората, които получават минимални доходи.

2,2 млн. души получават доходи под 321 лева – това е прагът на бедност и това не са само пенсионерите. 5,5 млн. души получават доходи под 550 лева, а това е издръжката на живот за това полугодие.

Е, какво ще направим при този ръст на цените, при тази инфлация, където издръжката неминуемо ще мине 600 лева, а минималната работна заплата ще бъде 540 лева догодина, защото сега е 510. Значи трябва да се помисли за данъчната система, за преките данъци, особено да речем данъка върху доходите на физическите лица. Той се използва за корупция.

Представете си, прехвърлят се огромни пари на най-високото ниво на фирмите. Получават по 50-60 хил. лева заплата. При 10% данък удръжката е нищо. Само че те не ги взимат тези пари, а ги използват, за да купуват влияние за обществени поръчки и за други неща и това увеличава корупционния натиск, който е много вреден. Вече самият ЕС се замисля да прави агенция за корупцията.

Според Вас защо точно сега се случва тази заигравка с увеличаването на доходите и има ли политическа цел зад нея?

Аз не съм политик, но това мирише на избори. Това просто мирише на избори. Не става въпрос само за местните избори или за европейските, но аз си мисля и за едни други избори. Дали ще се случат, или не ще видим. Нагнетява се напрежение.

И пак обръщам внимание, че неравенството в доходите се увеличава. През 2016 г. неравенството беше 6,7 пъти – най-бедните и най-богатите имаха разлика в доходите толкова.

През 2017 г. разликата беше 7,3 пъти, а през 2018 г. до сега са 8 пъти. Те ще се увеличатм, защото колкото повече се изземва от доходите, особено на бедните, защото 10% на един пенсионер или на една заплата от 200-300 лева е храната на хората. Докато 10% от парите на богатите хора това са парите за семки, извинявайте за грубия израз.

Така или иначе това нагнетява социално напрежение. То се вижда – на площадите има хора. Те протестират за най-различни неща и вече толкова им е дошло до гуша на хората, че викат „не искаме никой”.

Статуквото си е статукво. Нито БСП, нито ДПС, нито „Воля”, „Патриоти” не са предложили нищо, което да е в полза на хората. И хората викат „просто не ви искаме”. Но тъй като няма кого да изберат, нещата миришат на анархия, а това вече не е хубаво.

Според Вас тази увеличаваща се инфлация може ли да попречи на приемането ни в еврозоната?

Да, категорично, защото там има критерии на Маастрихт. Ако нашата инфлация се вдигне над 2%, един от основните критерии ще бъде нарушен.

Освен това вие забравяте, че за нас има и други критерии. Това са корупцията, реформата в съдебната система, поправките в законите, особено по отношение на несъстоятелността, прането на пари, сивата икономика, която е най-висока в България. С всичките тези неща ние трябва да се справим за една година.

Да виждате нещо да се случва?! Всеки ден излизат корупционни практики. Да, сега се правят показни акции. Аз не знам каква е причината 30 години г-н Стойков да е върхът, най-добрият бизнесмен, и той, и Ветко Арабаджиев, а изведнъж станаха едни неща.

Някой нещо не си е платил или нещо не е направил. Хората така говорят, аз не мога да кажа какво е, ще каже Прокуратурата.

Но докато съдебните дела се решават на базата на дебелината на пачката или на куфарчето, няма как да влезем в еврозоната и няма кой да ни приеме.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!