Валентина Маджарова и говорителят Христо Кръсте
На снимката: Ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова и говорителят Христо Кръстев

Спецпрокуратурата е получила от Испания 219 страници по случая „Барселонагейт“. Това обяви на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев. Това са с цели 197 страници повече от тези, които е получило МВР. Сега се очаква някой да ги преведе от испански на български.

В понеделник стана ясно, че испанските власти проверяват информация за недекларирани милиони от български политици. Това сочи докладът, получен от МВР на 2 февруари. В 22 страници испанските власти говорят за български публични личности, описани са и различни транзакции.

Вчера следобед (14 февруари 2022 г.) вътрешният министър Бойко Рашков е изпратил доклада по случая „Барселонагейт“ на главния прокурор Иван Гешев.

Специализираната прокуратура е получила доклад, но не от МВР, а от ДАНС. Става дума за 26 страници на английски език. В материалите има снимки и текст, уточни Кръстев. Той заяви, че към настоящия момент в прокуратурата не е постъпвала никаква информация от МВР.

Испанските власти допускат, че сумата от 5 милиона евро, с които къщата в Барселона е била закупена от българи, може да е свързана „с недекларирани средства от висши служители на българското правителство“, „включително тогавашният премиер Бойко Борисов“.

След като тази информация излезе в публичното пространство последва брифинг, в който лидерът на ГЕРБ „пя старата песен“. Публика обаче нямаше.

Бойко Борисов, брифинг

На днешният брифинг на специализираната прокуратура стана ясно още, че тя е изготвила и изпратила две европейски заповеди за разследване на европейското бюро на България в Евроджъст. Втората европейска заповед за разследване била в процес на изпълнение.

От своя страна ръководителят на специализираната прокуратура Валентина Маджарова каза, че за пръв път вижда такъв материал.

„За първи път виждам такъв материал, още повече изпратен от ДАНС. Не е ясно кой е авторът, към кой момент го датираме и за нуждите на какво той е съставен. Въпреки това сме възложили превод, защото без него и изясняване на произхода на самата информация не можем да вземем мнение дали съдържащите се данни могат да се приобщят в делото, което водим“, каза тя.

В доклада няма знаци, че изхожда от институции в Испания, коментираха от спецпрокуратурата. И добавиха, че 90% от действията по разследването са извършени.

Освен това говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев уточни, че Бойко Борисов е разпитан, в качеството на свидетел. Оттам заявиха, че МВР и ДАНС нямат отношение по случая „Барселонагейт“.

От сдружение БОЕЦ заявяват, че на две места в доклада за къщата в Испания до МВР изрично е посочено от испанските власти, че разследването е по сигнал на българската организация БОЕЦ. Те обръщат внимание, че същият сигнал са внесли  и до българската прокуратура през 2020 г., но там всичко е било „покрито“.

„След 4 години и тази битка започва да дава резултат и Къщата в Барселона ще настигне Борисов, колкото и да бяга и Гешев да го крие“, пишат от сдружението в социалната мрежа.

По думите им „сагата е към своя край и на Борисов ще му отеснее. В килията.“

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук