горивата, бензинът

Законът за горивата най-накрая беше окончателно одобрен от народните представители. Промени в Закона за административно регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (както е цялото наименование на нормативния акт), който има за задача да уреди правилата за търговията в сектора, минаха и на второ четен. Поправките бяха внесен през 2018 г. от сегашния министър на околната среда Емил Димитров-Ревизоро, който беше и председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика.

Законопроектът, който според Димитров създава нови пазарни правила, стана повод за дебати и недоволство и беше определян и като лобистки. С приетите днес изменения законът няма да възпрепятства малките търговци, тъй като отпаднаха първоначалните високи изисквания за капитал и обезпечения.

„Това е победата на днешния ден. Днес извоювахме победа срещу борбата с монополите в България. Законът за горивата беше приет така, както работната група го беше подготвила, почти без промени. Отпаднаха идиотски изисквания от рода на това всяка бензиностанция да имат 100 т. вместимост, което е невъзможно за бензиностанциите в малките градове и села. Целият този бранш беше заплашен от фалит и нямаше да има бензоностнации в малките населени места“ – каза пред БГНЕС лидерът на НФСБ Валери Симеонов – Отпаднаха големите изисквания за обезпечаване на този бизнес със съответните суми като депозити, гаранции от половин милион и нагоре. Промениха се също изискванията по отношение на ръководния персонал на бензиностанция. Имаше изисквания те да бъдат едва ли не с по две висши образования и други глупости, които обслужваха основно монопола около петролната и газова асоциация и Валентин Златев.“

Симеонов изрази задоволство, че законопроектът е бил подкрепен от много депутати, и благодарени на това малкият и среден бизнес вече е защитен и ще може да работи. Дебатите в зала се нагорещиха около консултативния съвет, в който Симеонов искаше да не влизат само петролната и газова асоциация и държавата, а в тях да има и представители на малкия и среден бизнес.

„Този параграф от Закона не се промени. Консултативният съвет извършва една съгласувателна дейност между държавата и бранша. В този вариант, в който остана текстът сега, в съвета ще има представители само на монопола и държавата. Това не е добре, но странно защо не получихме подкрепа от ГЕРБ“, каза още Симеонов и добави, че е нямало как да подкрепят монопола и на създаването на статукво, което е в ущърб на малкия и среден бизнес и изрази надежда този неуспех да не причини вреди на бранша.

Освен тези промени, с приетия Закон за горивата се забранява още зареждането на пътни превозни средства или извънпътна техника или механизация от други пътни превозни средства, преместваеми обекти или подвижни резервоари с продукти от нефтен произход, които не са отчетени по Закона за дънъка върху добавената стойност. Предвидена е и санкция, която е в размер от 10 000 до 100 000 лв., съответно с имуществена санкция в размер от 20 000 до 200 000 лв.

Съгласно текстовете се забранява зареждането с продукти от нефтен произход на пътни превозни средства, извънпътна техника или механизация на трети лица чрез вътрешен обект. Вътрешен обект и бензиностанция не може да използват общи резервоари или средства за измерване на разход или обем.

Депутатите измениха специалните условия за извършване на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Остава задължението лицето да има внесен уставен капитал в размер, не по-малък от 20 000 лв., или да има активи в размер, не по-малък от 20 000 лв. Промяна настъпи в изискването за броя на бутилките за съхранение на втечнен нефтен газ. В досега действащото законодателство техния брой трябваше да бъде 10 000, а с промяната изискването бе намалено до 1000 броя. Също така вече гаранциите и депозитите, които досега бяха в размер на 4,5 млн. лв., стават 120 000 лв.

След приемането му Валери Симеонов излезе да поздрави представителите на малките и средни търговци, производители, вносители и превозвачи на горива се събраха пред парламента, които бяха дошли пред парламента, за да подкрепят парламента и да благодарят за свършената работа. В знак на удовлетворение те свалиха жълтите си жилетки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!