Облекчен режим за регистрация на вътрешните обекти за снабдяване с горива за превозвачи, концесионери на природни богатства, както и строителни обекти, свързани с важни за страната инфраструктурни проекти. Това гласуваха депутатите с одобрените на първо четене промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтени продукти. Преди вота обаче се рзарази своеобразно съревнование па остроумие между народни представители, в което бяха замесени иманата на премиера Борисов и лидерите на БСП Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ.

Новости в закона

С приемането на закона, който е в сила от началото на 2019 г., бе въведен терминът „вътрешен обект“, с който се обозначават т.нар. ведомствени бензиностанции, както и регистрацията на такива. Практиката обаче показва, че така зададените условия за регистрация ограничават възможността на фирмите да регистрират такива обекти, смятат вносителите от „Обединени патриоти“.

Новите текстове предизвикаха интересен дебат в пленарната зала, в който опозицията от БСП намеси и премиера Бойко Борисов. Причината за това станаха честите премиерски инспекции от строителните площадки на различни инфраструктурни обекти, предавани на живо в социалните мрежи.

Къде зарежда валякът?

Според депутата Георги Свиленски, Борисов често се снимал в кабините на различни строителни машини, разговарял с шофьорите им, но пропуснал да забележи проблема.

„Премиерът не разбра ли, че тези трактори няма къде да зареждат“, запита Свиленски, което пък предизвика реакция от водещия заседанието Емил Христов.

„Вие не сте по темата и аз имам задължение по правилник да ви прекъсна“, отвърна му Христов, който го подкани да говори единствено по същество на законопроекта, заканвайки се в противен случай да му отнеме думата.

Това обаче не спря Свиленски, който продължи:

„Темата е – защо премиерът го няма да каже, че браншът няма къде да зарежда, и използва „Обединени патриоти“ за тези закони. Защото ви е страх да си изкарате премиера, който от сряда до събота се снима с багеристи, а днес го няма да каже, че има проблеми.“

Промените бяха защитени от народния представител от ВМРО Юлиан Ангелов, който е и техен вносител.

„Като народен представител имам право да внеса всякакъв законопроект, който преценя, че е правилен и полезен за българската държава и българските граждани… Аз искам утре да има възможност, ако не дай Боже Корнелия и Карадайъ управляват заедно, те да могат да карат валяка, да е зареден и да не се налага да го бутат“, включи се той в шеговития тон.

Ангелов подчерта още, че предлаганите промени за облекчаване на режима за регистрация на обектите за снабдяване на горива са подкрепени и от редица браншови организации на заинтересованите лица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!