Синдикатите, представляващи интересите на служителите в италианската авиокомпания „АлИталия”, започнаха 24-часова стачка в знак на протест срещу планираните съкращения, както на заплатите, така и на работниците. Повече от половината полети са отменени. Това е част от плана на правителството да спаси авиокомпанията, предава „Дойче веле”.

Отменен е полет и до София от Рим Фюмичино (№520 в 18:15 часа), показва справка на сайта на Летище София.

Стачката започна, след като съвместната среща между правителството и ръководството на компанията, която от доста време търпи загуби, не донесе желаните резултати.

„Ние казваме „НЕ” на ненадеждния индустриален план, предвиждащ само временното оцеляване на авиопревозвача, без никакъв поглед в бъдещето”, коментира един от шестте синдиката, които участват в протеста.

Планът, който беше приет през март, предвижда съкращаване на оперативните разходи с 1 млрд. евро, съкращавайки 2 000 души от наземния персонал до 2019г. В момента компанията работят има 12 500.

„АлИталия” обяви, че тези мерки ще намалят броя на полетите с 60%. От компанията отбелязват, че са използвали по-големи самолети по най-натоварените направления, и над 90% от пасажерите са си направили повторни резервации.

Четиридесет и девет процента (49%) от превозвача са собственост на компанията от Обединените арабски емирства „Етихад”, малък дял има италианските фирми „Уникредит” и „Интерза Санпаоло”.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!