стършел, съдебни реформи
Пролет е – всичко се рои!
Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Има няколко неща, които винаги могат да разплачат човек – малко кученце с три крака; смъртта на Леонардо ди Каприо в „Титаник“ и съдебната реформа в България.

За разлика от първите две, които за съжаление са необратими, за третото все още има някакъв реален шанс за успех, а и в крайна сметка идва пролет, нека бъдем позитивни. В този ред на мисли  ето някои идеи как съдебната ни реформа да бъде наистина успешна!

  1. Съдебна реформа като риалити шоу.

Един от доказано успешните формати не само у нас, но и в чужбина през последните години е именно риалити шоуто. Ето защо няма нищо лошо при знаковите дела у нас към всеки наблюдаващ прокурор да се прикачва неуморен телевизионен екип, който 24 часа в денонощието да обикаля с него. По този начин не само ще се гарантира абсолютна прозрачност на разследването, но зрителите ще могат да дават и съвети – всички сме гледали криминални филми, всички имаме идеи! Съветите към разследващите ще можем да изпращаме с есемес на кратък номер в реално време, примерно – „Вижте за улики и под леглото“, „Не вярвайте на лъжите му, погледнете в килера “, „Проверете серийните номера на кюлчетата“ и тн. А с приходите от тези есемес-и ще се строят нови килии.

  1. Съдебна реформа по точкова система.

Така и така голяма част от престъпленията у нас остават неразкрити, няма ли да е по-лесно престъпниците да се поощряват, вместо да се издирват? За целта трябва да се въведе точкова система, като за прием в детска градини, но по-простичка, да не объркваме хората. Идеята е престъпниците, независимо къде се намират, да имат възможност да се възползват от тази точкова система. Как? Много лесно! Всеки бандит ще получава точки за неизвършени престъпления, които докладва в най-близкото поделение на МВР. Примерно – днес не ограбих възрастна жена, 5 точки. Днес не задигнах лек автомобил, 10 точки. Днес не източих КТБ, 2500 точки. Накрая точките се сумират и при евентуално извършено престъпление се приспадат към още по-евентуалната му присъда. Да, по този начин няма да има много полза от висши магистрати. Но то и в момента няма много полза от тях.

  1. Съдебна реформа с врачки.

Има толкова много врачки, гадатели и чародеи, които бездействат из различните кабеларки, че просто е грехота те да не бъдат привлечени като сътрудници на прокуратурата. Защо, да речем, магеса Здравка, която само с едно вглеждане в магическото си кълбо познава дали любовта между Ставри и Мирела ще я бъде, да не може да отгатне къде, примерно, са братя Галеви? За Васил Божков и Цветан Василев няма какво да я питаме, знаем ги къде са, но пък ако може да ни каже кога ще се прибират, също няма да е зле.

Деян Копчев

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук