Statue

Хиляди запалени по наблюдението на птици хора се събират в северния сръбски град Кикинда всяка зима, за да видят една от най-големите в света гнездящи популации на дългоух бухал.

Сега обаче малкият град на сръбската граница с Румъния привлече интереса на световните медии по различна причина: протести заради статуя на бухал, чиято цел бе да олицетворява града. Много хора обаче смятат, че тя повече прилича на фалос, отколкото на бухал.

Според протестиращите продълговатата форма и минималистичните черти на  теракотената статуя изглеждат неприлично и тя трябва да бъде отстранена. Коментари в социалните мрежи изтъкват опасенията, че шедьовърът може да превърне градчето в посмешище.

Местния скулптор Йохан Блат, който създаде статуята, не бе открит за коментар. Миналата седмица той бе заявил за белградския ежедневник „Вечерне новости“, че е готов да направи нова статуя с друга форма. Местните власти също не са коментирали случая.

Редакторът на местния вестник Желко Бойович обаче смята, че статуята трябва да остане, защото при всичките вълнения, които породи, тя вече е започнала да става символ на града.

Дългоухите бухали обикновено гнездят в боровите гори в центъра на Кикинда, където са лесни за наблюдение от минувачите и любителите на птици. Последните са запалени по бухалите и не се интересуват особено от статуята. Според екологичния отдел на общината централният парк на градчето е понастоящем дом на около 150 дългоухи бухали, чийто брой се очаква да нарасне със застудяването на времето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук