ПЕС конгрес, Сергей Станишев

С 255 гласа „за“, 0 „против“ и 7 „въздържали се“ бившият премиер на Швеция Стефан Льовен беше избран за президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на конгреса в Берлин, Германия, съобщава БТА. Той поема поста от досегашния президент Сергей Станишев, който 11 години беше начело на европейската левица.

Станишев предаде червена щафета на своя наследник Стефан Льовен и му пожела левицата да е първа политическа сила на европейските избори през 2024 г.

От своя страна, Стефан Льовен обяви, че подготовката за европейските избори започва сега. Той благодари за доверието на делегатите и отбеляза, че за него е чест да поеме поста.

Партията на европейските социалисти (ПЕС) прие резолюция, в която се изразява подкрепа за членството на България в Шенген.

„Искаме да защитим и насърчим Шенгенското споразумение, което е едно от най-големите постижения на ЕС, и да видим Румъния, България и Хърватия като част от него, без отлагане“, се казва в документа, одобрен без нито един глас „против“ и „въздържал се“ на конгреса на левицата в Берлин.

В резолюцията социалистите предлагат Европейски пакт за достъпна енергия и социална кохезия и Европейски закон за бедността. Сред посочените мерки са съвместни обществени поръчки, адаптиране на правилата за държавна помощ, преразглеждане и регулиране на енергийния пазар, както и създаване на всеобхватна европейска инфраструктура за съхранение на енергия. Предвижда се и продължаване на Инструмента за подкрепа срещу рисковете от безработица (SURE), успешно приложен по време на ковид кризата.

Предвид трайно високите нива на бедност в Европа и настоящата криза с разходите за живот, причинена от високата инфлация, ние се застъпваме за въвеждането на Европейски закон за борба с бедността, който да задължи ЕС и неговите държави-членки да работят за пълното изкореняване на бедността в Европа до 2050 г., се казва в резолюцията.

Договорът за ЕС трябва да включва Протокол за социален напредък: без основни социални права няма истинска свобода, заявяват още от левицата.

Според социалистите Зеленият преход е още по-неотложен с оглед на гарантиране на енергийната независимост на ЕС. В резолюцията се обръща специално внимание на социалните аспекти на прехода и се призовава за подкрепа за най-засегнатите слоеве от обществото.

В документа присъства и темата за войната в Украйна. Европейските социалисти осъждат незаконната, неоправдана и непровокирана агресия и изразяват солидарност с украинския народ, като заявяват, че негативните последици и цената от конфликта не трябва да бъдат плащани от най-бедните.

ПЕС се ангажира с мерки, така че „ЕС не само да действа в отговор на кризи, а да е готов да ги предотврати“. В резолюцията социалистите заявяват готовност да спечелят европейските избори през 2024 г. като най-голямата партия.

Делегатите от БСП казаха пред журналисти, че не са участвали в гласуването. Заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин обясни, че такъв е бил мандатът на Изпълнителното бюро на партията, защото в резолюцията имало много хубави неща, но и текстове за санкции срещу Русия, военна помощ за Украйна и Истанбулската конвенция. Той посочи, че приемат резолюцията и тя е обвързваща за БСП, с изключение на тези текстове. Вигенин каза още, че ще се опитат да работят ефективно с ПЕС и с новия президент Стефан Льовен.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук