Димитър Петров

Служебният министър-председател – Стефан Янев, изненадващо освободи Димитър Петров от позицията му на зам.-минситър на здравеопазването. Това беше съобщено чрез съобщение на правителствената информационна служба, в което обаче не се посочват мотивите, които са довели до взимане на решението.

Петров беше назначен за министър на министъра на здравеопазването -Стойчо Кацаров, при сформирането на служебния кабинет през юли. Той е избран е за народен представител в 38-то Народно събрание. В периода 2003-2004 г. е директор на НЗОК. След това развива консултантска дейност в областта на здравното осигуряване, управлението на лечебни заведения, здравния мениджмънт, лекарствената политика и оценката на здравните технологии. Бил е съветник и главен експерт на Българския лекарски съюз по рамковото договаряне, подуправител на НЗОК, както и външен експерт-съветник по оценка на здравните технологии към касата. Участвал е в управлението и контрола на няколко лечебни заведения и на тъканната банка.

По време на работата си като зам.-министър той първи заговори за възможни злоупотреби в „Пирогов“, което, от своя страна, доведе до отстраняването на тогавашния директор от длъжност. Той бее активен и по въпроса с управлението на „Александровска“ болница, чието ръководство впоследствие също беше сменено. Петров отправи и обвинения към бившия зам.-министър на здравеопазването – Жени Начева за сключване на неизгодни договори за лекарства, маски и респиратори, като тогава той обяви, че е подаден сигнал към прокуратурата.

По-рано тази седмица и други двама зам.-министри бяха освободени от заеманите от тях постове – Мария Белколева, зам.-министър на туризма и Валентин Гичев – зам.-министър на младежта и спорта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!