киберсигурност, кибернаблюдение

Стотици журналисти, правозащитници, бизнесмени, политици и адвокати в цял свят е можело да бъдат следени чрез израелски шпионски софтуер, продаван на авторитарни правителства. Това показва разследване на в. „Вашингтон пост“, „Гардиън“, „Монд“ и още 14 медии.

Разследването на „Гардиън“ и 16 други медии разкрива широко разпространена и продължаваща злоупотреба с хакерския шпионски софтуер „Пегас“, за който компанията настоява, че е предназначен само за използване срещу престъпници и терористи.

То е базирано на изтекъл списък с 50 000 телефонни номера на т.нар. лица от интерес на клиентите на израелската компания NSO Груп. Нейният софтуер „Пегас“ може да извлича съобщения, снимки, имейли и информация за разговори, както и да активира микрофоните на  смартфони с различни операционни системи.

„Гардиън“ и неговите медийни партньори ще разкрият самоличността на хората, чийто номера са били в списъка, през следващите дни. Те включват стотици бизнес мениджъри, религиозни фигури, учени, служители на неправителствени организации, служители на профсъюзи и държавни служители, министри, президенти и министър-председатели.

Анализът на изтеклите данни показва, че клиенти на компанията са били 10 правителства – Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), които са въвеждали десетки хиляди номера на представляващи интерес за тях хора.

В списъка са изброени повече от 180 журналисти, между които репортери, редактори и ръководители на Financial Times, CNN, New York Times, France 24, Economist, Associated Press, Wall Street Journal, Al Jazeera, Radio Free Europe, Mediapart, El País, Le Monde, Bloomberg, Agence France-Presse, Economist, Reuters и Voice of America.

Проектът „Пегас“ вероятно ще предизвика дебати за държавното наблюдение в няколко страни, заподозрени в използването на технологията. Разследването предполага, че унгарското правителство на Виктор Орбан е използвало технологията на NSO, като част от така наречената му война срещу медиите, насочена към разследващи журналисти в страната, както и към тесния кръг на един от малкото ръководители на независими медии в Унгария.

Изтекли данни и съдебни анализи също показват, че шпионският инструмент на NSO е бил използван от Саудитска Арабия и нейния близък съюзник ОАЕ, за да се насочи към телефоните на близки сътрудници на убития журналист от „Вашингтон пост“ Джамал Хашоги в месеците след смъртта му. Турският прокурор, разследващ смъртта му, също е бил кандидат за хакване, предполага изтичането на данни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук