Страхил Делийски
На снимктата: Страхил Делийски
Страхил Делийски е политолог, доктор по политически науки. Преподава политически комуникации и политическа антропология в СУ „Св. Климент Охридски”. Автор е на множество публикации върху българския политически процес.

 

Според вас катастрофираха ли ГЕРБ и БСП и защо?

Не, те продължиха да вървят по нанадолнището, по което бяха тръгнали, но още не са катастрофирали. И при двете партии причината за това е различна. Има достатъчно вътрешни причини, за да не се случи такава голяма катастрофа. Но тенденциите са видими. Това е част от една по-обща тенденция, а именно трансформацията на партийната система и преминаването в една по-разфрагментирана система без ясно изразени големи партии. БСП отдавна не са голяма партия, и това го затвърждават все повече и повече. Трябва да свикваме с този тип динамика и да очакваме, че политическите лидери ще успеят адекватно да реагират на тази променена структура на електоралните предпочитания в България.

Според вас 15 мандата надолу не е ли една значителна бройка?

Да, това е факт, но не е типът катастрофа на НДСВ. Не бива да ги отписваме.

А на какво се дължи?

Променя се структурата на българския избирател. Динамиката вътре, отдолу,  на равнището на обществото е различна. Случаите на ГЕРБ и БСП са различни, но това което можем да обобщим е променящата се структура на обществото, дейностите, предпочитанията, представите и навлизането на нови поколения в политическия процес.

А конкретно за ГЕРБ, вътрешнополитически или други фактори са причината?

Това е партия, която дълго време управлява, нормално е да има изхабяване. Докато бяха за малко извън управлението имаше изключително много сигнали за злоупотреби. В същото време кампанията на ГЕРБ беше построена много агресивно и негативно. Нещо, което не е характерно за комуникацията на партията. Заявките за проветряване вървяха паралелно с фокусиране върху личността на Борисов, който очевидно не е адекватният образ за новата избирателна кохорта в България. Не са малко причините, но ГЕРБ имат вътрешни съпротивителни сили, властови ресурс по места, което му пречи да катастрофира. Но ерозията ще продължи според мен.

А при БСП процеси, които са започнали в миналото ли са причина?

Виждали сме ги процесите от доста време. С това ръководство те не правят абсолютно никакви усилия да спрат тези процеси, и не са обект на контрол.

С какво си обяснявате възхода на Слави Трифонов, при положение, че той има доста сходни черти с профила на Борисов?

Това са два различни типа популисти. Аналоговият Борисов от преди 15 години и дигиталния Трифонов от сега. Те говорят на различни социални групи. 20% възход в ситуация, в която имаме изключително доминиращи нагласи за промяна и желание за друг тип управление, не са кой знае колко много. Това не е някакъв невероятен успех. Това е набор от популистки предложения, добре маркетирани в съответните социални групи, които получават голяма част от протестния вот. Но не е явление от чак такава величина. Друг тип партия, с друг тип лидерство, в тази ситуация, в която ГЕРБ са в ъгъла, може би можеше да получи мнозинство.

Как си обяснявате, че „Изправи се! Мутри вън!“ не получиха подкрепа, предвид че те бяха непрестанно на улицата сред хората?

Много е ниска избирателната активност. По този въпрос може много да се говори, и това е изключително притеснително. Освен това онези, които решиха да гласуват срещу ГЕРБ имаха много различни възможности и очевидно по-голямата част от тях се е групирала около партията на Слави Трифонов. Прекалено много бяха субектите, които претендираха да са носители на промяната.

Можем ли да кажем, че вотът се разпиля от толкова много партии на протеста?

Точно така! Ако трябва нещо да добавим за тези, които останаха под чертата, виждаме, че в така нареченото „патриотично поле“ нещата стават интересни. Три партии получават толкова гласа, колкото партия „Възраждане“. Там очевидно ще текат някакви процеси, което е сигнал за това, как не трябва да се прави политика.

Имаме идентична ситуация с предишните избори?

Така е, но този път ми се струва, че така наречените партии на промяната ще трябва да излязат отвъд аритметичната логика и да потърсят възможност за сформиране на кабинет.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук