В декларация на държавните глави на страните от т. нар. „Букурещка девятка“ /Полша, Чехия, Словакия, Унгария, България, Румъния и трите балтийски републики/ към срещата на върха на НАТО се призовава за укрепване на източния фланг на алианса. Декларацията беше приета на срещата на „девятката“ във Варшава. Изявление на взетото решение направи на пресконференция румънският президент Клаус Йоханис заедно с полския си домакин Анджей Дуда.

Йоханис заяви, че приетата във варшава декларация, отразява целите на страните от „девятката“.

„Първо, ние сме длъжни да укрепим източния фланг на НАТО въз основа на общия и интегриран подход – каза румънският държавен глава – в НАТО трябва да се реализират инициативи за разширяване присъствието на НАТО на източния фланг, да се укрепят механизмите за сдържане на всички нива – по земя, вода и във въздуха, както и в киберпространството.“

Йоханис отБеляза, че страните от блока трябва да се убедят, че те 4реализират поетите от тях задължения с цел укрепване на алианса“.

Що се отнася до отношенията на НАТО с Русия, румънският президент заяви, че партньорите са решили „да поддържат приетия в НАТО подход към Русия.“

Срещата на върха на „Букурещката девятка“ се провежда във Варшава с участието на държавните глави на осем от страните и на председателя на парламента на Чехия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук