интерконектор

Строителството на интерконектора Гърция-България ще започне през месец май 2019, увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на среща с посланиците на страните от ЕС в България, организирана по инициатива на румънското председателство на Съвета на ЕС.

„Предстои финализирането на три ключови обществени поръчки за реализацията на проекта и строителството му  ще стартира през м. май, така че да бъде въведен в търговска експлоатация през 2020 г.”, каза енергийният министър. Според „Капитал“ само български и гръцки фирми са поканени да подадат оферти в обществената поръчка за изграждането на газовата връзка с Гърция. Това се разбира от резултатите от предварителния подбор на кандидатите, които са публикувани в профила на купувача още на 1 януари, но Министерството на енергетиката не е намерило за необходимо да ги обяви публично.

Търгът за за 183-километровата тръба от Стара Загора до Комотини е на стойност 145 млн. евро без ДДС и привлече общо 11 кандидата, но световните компании с опит в тази сфера са отстранени от оценителната комисия на проектната – „Ай Си Джи Би“ (ICGB), в която акционери с равно участие са БЕХ и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon. В състезанието са останали само големите български строители „Джи Пи груп“, „Трейс груп холд“ и „Главболгарстрой“, както и гръцките „Терна“, „Актор“ и „Джей енд Пи – Авакс“. Всички те формално си партнират с чуждестранни фирми, за да покрият високите изисквания за изпълнението на проекта, но е ясно, че основното строителство на място ще се извършва именно от тях.

Всички големи чуждестранни компании са отстранени от конкурса на основание Закона за обществените поръчки – не отговарят на поставените критерии за подбор или не са изпълнили друго условие, посочено в обявлението. Самостоятелно в поръчката участваха четири компании. Това са италианските „Сичим“ (Sicim S.p.A) и „Сайпем“ (S.P.S. P/C. Saipem SPA), която е дъщерна на Eni и участва в строежа на „Син поток“, а също така бе избрана да положи тръбите на „Южен поток“, преди проектът да бъде прекратен, турската „Фернас“ (Fernas Construction Company Incorporated), която има разнороден бизнес в инфраструктурното строителство, консорциумът „Кобра – СИМИ-СОКАР“, в който влизат американската Cobra, испанската CYMI и азерската SOCAR, както и обединението „Сицилсалдо-Нуова Гицони-Интракат“ с участници италианските Sicilsaldo и Nuova Ghizzoni. В надпреварата участваше и още една българска компания – „Геострой“, част от консорциум „Прометей-Гео“, в който основна роля има руският концерн „Закнефтегазстрой – Прометей“, чиято дейност е изграждането на големи тръбопроводи в Украйна, Беларус и Близкия изток. Но и това обединение не е поканено да предостави оферта поради пропуски в документацията

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!