интерконектора Гърция-България

Всички основни дейности по изграждането на новата газова връзка с Гърция са приключени и в момента се изпълняват само довършителни работи, се казва в позиция на проектната компания ICGB, разпространена днес. От ICGB заявяват, че от средата на месец юни всички съоръжения са „загазени“ и тествани успешно с реални количества природен газ.

Компанията допълва, че интерконекторът може да обезпечи почти изцяло потреблението на България и призовава за активното съдействие на институциите.

В последните дни интерконекторът и етапът на завършеност на строителството е водеща тема у нас. Преди ден вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев, заедно с министъра на регионалното развитие Иван Шишков, извършиха поредната инспекция на обекта. Алексиев коментира, че цялата държава е мобилизирана, за да бъде завършен проектът в срок и поиска ясен график за изпълнение на работната програма. Вижте повече.

Въпросът обаче е, че по думите на бившия премиер Кирил Петков газовата връзка с Гърция вече е готова. През последните месеци дори бяха направени множество тествания на газоподаване и беше установено, че газопроводът работи успешно. Повече за това ТУК.

От ICGB уточняват, че в момента тече изпълнението на съпътстващи дейности, които обаче нямат пряко отношение към експлоатацията на интерконектора, но са част от заложеното по проект. Те ще се бъдат завършени поетапно, като всички дейности, които са необходими за търговската експлоатация на обекта са включени в първия етап и ще бъдат завършени до края на август.

Дейностите в първия етап са изпълненото вече строителство на газопровода и наземните съоръжения, както и тестване на катодна защита, полагане на знаци по газопровода, завършване на интеграцията и тестването на системата за автоматичен контрол и управление на интерконектора, тестване на противопожарната система на диспечерския център и други.

Всички останали дейности, които не са пряко свързани с експлоатацията на съоръжението, са обособени в самостоятелен етап. Те са довършване на полагане на резервен оптичен кабел, изпълнение на противоерозионни мерки по трасето на газопровода, довършване на пътя към компресорната станция в Стара Загора и ще продължат да се изпълняват паралелно с експлоатацията на съоръжението.

От ICGB уточняват още, че от средата на юни всички съоръжения са загазени и тествани с реални количества природен газ. „Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения – седем кранови възела, две газоизмервателни станции и един диспечерски център, са завършени и технически изправни, което е установено както от строителния надзор на проекта, така и от редица проверки и тестове, проведени в последните месеци“, посочват от компанията.

Всички 182 км и прилежащите съоръжения са запълнени с природен газ при налягане 40 бара.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук