След като от седмици молитвите във Ватикана са отменени, а от вчера Турция затвори джамиите, днес Светият синод на Българската православна църква призовава в своя позиция да се спазват всички препоръки и ограничения, за да се спре разпространението на коронавируса.

Реакцията на Синода идва повече от седмица, след като беше забранено масовото събиране на хора. Националният щаб призова забраната да се спазва, но Църквата не реагира.

На 11 март дори Светият синод излезе с позиция, че няма да отменя празнични богослужения, защото според свещениците, коронавирусът не може да попречи на богослужебния живот. Ловчанският митрополит Гавраил дори каза, че човек може да се зарази само, ако вярата му е слаба.

У нас и католическите, и протестантски храмове обявиха, че отменят молитви, а част от службите се излъчват онлайн.

Днес пред БНТ Старозагорският митрополит Киприан обяви, че църква призовава всички духовници и вярващи хора да спазват стриктно правилата на държавните и общински власти и на санитарно-епидемиологичните служби, за да бъде спряно разпространението на коронавируса.

Ако все пак някой по крайна необходимост реши да отиде в божия дом, ще го призова да спазва необходимата минимална дистанция до който и да е друг и да избягва да се докосва до каквато и да е повърхност, въпреки че църковнослужителите извършват постоянна дезинфекция. Бащински се обръщам към нашите епрахиоти, които са на възраст или имат хронични заболявания, а и към всички- проявете смирена мъдрост и останете вкъщи“, допълни той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук