ваксинация ваксини доза бустерна доза

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

„Политико“: Европейският парламент осъди правилата за абортите в Полша

Европейският парламент трябва да одобри резолюция, осъждаща почти пълната забрана на абортите в Полша в четвъртък. Подкрепена от широка коалиция от политически групи, включително дясноцентристката Европейска народна партия, резолюцията е почти вероятно да успее.

Световният печат

Гласуването идва повече от година, след като Конституционният трибунал на Полша постанови, че жените могат да прекратят бременността си само в случаи на изнасилване, кръвосмешение или ако животът им е в опасност. Наскоро смъртта на жена на име Изабела, доведе до обвинение към лекарите, заради отказа им да извършат потенциално животоспасяващ аборт. Случаят предизвика протести през уикенда, водени от групи за правата на жените, които твърдят, че правилата са несправедливи и поставят жените в риск.

Евродепутатите в парламентарната комисия по правата на жените и равенството между половете предложиха изменения в резолюцията, след случая с Изабела.

Депутатите приеха резолюции, критикуващи позицията на полското правителство относно абортите миналия ноември. А през юни парламентът гласува да обяви, че безопасен достъп до аборт е човешко право. Както и при предишните резолюции, текстът няма юридическа сила, която да принуди правителството във Варшава да промени закона.

Член на комисията по правата на жените, изготвила предложението, каза, че медийното отразяване на позициите, заети от Европейския парламент, е помогнало за разпалването на дебати по социални въпроси в Полша.

Проучване, проведено в Полша през 2020 г. показа, че две трети от респондентите подкрепят правото на аборт през първите 12 седмици от бременността, което е с 10% повече от 2019 г.

В момента жените, които търсят аборти в Полша, трябва или да намерят начини да заобиколят закона и да получат услуги под масата за прекратяване на бременността си, или да пътуват до съседни страни от ЕС, които разрешават абортите.

ВВС: Франция въвежда изискване за бустерна доза за хората над 65 години

На хората над 65 години във Франция скоро ще бъде разрешено да пътуват или да посещават ресторанти и музеи само, ако са си поставили бустерна доза вакисна, каза президентът Еманюел Макрон.

„От 15 декември ще трябва да представите доказателство за бустерна доза, за да удължите валидността на здравния си пропуск“, предупреди той в телевизионно обръщение.

Световният печат

Новото правило допълнително затяга един от най-строгите Covid режими в Европа. Въпреки високите нива на ваксиниране, Франция отбелязва скок в ежедневните инфекции. Във вторник страната отчете 12 476 нови потвърдени инфекции в рамките на 24 часа. Това е най-високото ниво от началото на септември. Коронавирусът отне живота на повече от 118 000 души във Франция от началото на епидемията.

„Не сме приключили с пандемията“, каза президентът Макрон в обръщението си, като добави, че процентът на заразяване е скочил с 40% спрямо миналата седмица. Той допълни, че всички доказателства показват, че шест месеца след като човек е бил ваксиниран „имунитетът намалява и следователно рискът от развитие на сериозна форма на Covid се увеличава“.

Президентът каза, че през следващия месец бустерите ще бъдат предоставени и на тези на възраст между 50 и 64 години. Той подчерта, че повече от 80% от пациентите с Covid, които в момента се лекуват в интензивни отделения, са на възраст над 50 години.

Здравната карта стана ключово изискване във Франция в края на юли. Хората трябва да покажат доказателство за ваксинация, отрицателен тест или скорошно възстановяване от Covid, за да влязат в повечето музеи и кина или да пътуват с влак или самолет. В страната избухна вълна от улични протести след въвеждането на мерките.

„Гардиън“: Мъж от Куинсланд пребори с крокодил с джобно ножче

Мъж от Куинсланд се спаси от челюстите на крокодил, като го намушка в главата с джобно ножче, докато животното се опитвало да го завлече в река в Кейп Йорк.

Световният печат

Служители съобщиха, че 60-годишният мъж е ловил риба в имота си на брега, в отдалечена част на река Макайвър, близо до Хоуп Вейл, миналата сряда.

Той видял бик да стои близо до брега, и се опитал да го прогони. Докато приготвял въжето си, крокодилът се хвърлил от водата и го съборил. След това влечугото стиснало с челюстите си ботушите му и започнало да го влачи надолу по брега. Мъжът грабнал клона на мангрово дърво и се опитал да се изплъзне. В крайна сметка силите му го напуснали и се пуснал, а крокодилът го извлякъл в реката.

Мъжът успял да използва джобното си ножче, за да намушка влечугото в главата многократно, преди да влезе във водата. Крокодилът внезапно го пуснал и мъжът успял да се изкатери обратно на безопасно място. След това  сам се откарал до болницата в Куктаун. А оттам бил откаран с самолет в Кернс, където се възстановява от нараняванията си.

Експерти разговаряха с мъжа и установиха, че нараняванията му съответстват на нападение на крокодил. Те смятат, че животното е привлечено в района от бика. Поради отдалеченото местоположение на имота и липсата на обществен достъп, няма да бъдат правени опити за залавяне на крокодила.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук