Доналд Тръмп
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

CNN, BBC, Тhe Guardian

Oбширен анализ за „Трагичния край на един шокиращ президенстки мандат“ е водещата публикация в CNN. Именно в контекста на сблъсъците пред Капитолия,  които белязаха последните дни от мандата на Доналд Тръмп, американските служители по сигурността предупредиха за възможни въоръжени протести, провеждани в цялата страна в дните преди Джо Байдън да положи клетва като президент. Според изданието има съобщения за въоръжени групи, които планират да се съберат във всички 50 столици на щата и във Вашингтон, в навечерието на инаугурацията му на 20 януари.

Плановете за сигурност се затягат за събитието, което ще се случи две седмици след като протръмпска тълпа щурмува Конгреса. Служителите на службите за сигурност заявиха, че няма да допуснат да се повтори нарушението, видяно на 6 януари, когато хиляди поддръжници на Тръмп успяха да нахлуят в сградата, където членовете на Конгреса гласуваха за удостоверяване на резултата от изборите.

Именно пробивът във сигурността стана и причина Изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност на САЩ Чад Улф подаде оставка, акцентира BBC.

Toй заяви, че подава оставка по процедурни причини. На поста му застава Пийт Гейнър, който е администратор към Агенцията за извънредни ситуации. Той не е посочва конкретно щурма на Капитолия като причина, но е посочил, че решението му е следствие на „случили се наскоро събития“.

Ситуацията в Съединените щати остава напрегната след размириците миналата седмица, когато петима човека изгубиха живота си. Съобщава се за арестувани, както и за разследвания на полицаи.

Но освен подаване на оставки и търсене на отговорни, безпрецедентните събития в Капитолия се отразиха и върху акциите на Фейсбук, акцентира The Guardian.

След като социалната мрежа блокира профилът на Доналд Тръмп, заради нарушаване на правилата – подстрекаване към насилие, днес тази позиция беше препотвърдена от  оперативният директор на компанията Шерил Санберг по време на конференция, организирана от „Ройтерс”. Тя призова Тръмп да се обърне към Надзорния съвет на компанията

Le Monde

Възраждането на Китай е водеща страница в Le Monde. Изданието посвещава подробен анализ на държавата, която въпреки удара на коронавируса преди година, се възстановява все по- успешно.

Анализатори прогнозират ръст от 8% и окончателното й налагане на статута на „развита държава”. В края на годината нейният брутен вътрешен продукт (БВП) трябва да достигне нивото, което западните икономически анализатори бяха предвидили в своите прогнози, изготвени в края на 2019 г., тоест преди началото на Covid-19. Предвиждат и дори изравняване със САЩ.

Еl Pais

Бурята „Феломена“ блокира Мадрид. Столицата затваря всички училища до 18 януари, заради усложнената обстановка в страната.  Заради обилните снеговалежи движението в испанската столица Мадрид е блокирано. Местните власти съветват да бъде ограничено всякакъв вид придвижване . Наземният градски транспорт е силно затруднен. Вече са разчистени две от пистите на международното летище „Барахас“ и осъществяването на полети започна, макар и не в пълен обем на този етап. Постепенно се възстановява и дейността на железопътния транспорт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук