срещата между Джо Байдън и Владимир Путин
На снимката: Джо Байдън и Владимир Путин по време на срещата им в Москва на 10 март 2011 година

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

„Политико“: ЕС сменя добре приготвената пържола на Тръмп (с кетчуп) за първостепенните ребра на Байдън

За ЕС първото задгранично пътуване на Джо Байдън, като президент на САЩ беше като прибиране на голям брат от университета – точно навреме, за да се изправи срещу хулигана от квартала.

Световният печат

След четири дни на натоварени срещи на върха на лидерите на Г7 и НАТО, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел най-накрая получиха възможност да седнат за разговор с Байдън във вторник, преди да го изпратят в Женева, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Тяхното колективно послание беше: Обичаме те, Джо! Сега отиди и му покажи!

Срещата във вторник не беше нищо повече от любовен фестивал, може би единственото несъгласие беше кой е най-щастлив, Байдън или европейците, че Доналд Тръмп вече не е президент на САЩ.

„Е, господин председател, скъпи Джо, толкова се радваме да ви приветстваме в Брюксел“, каза фон дер Лайен, когато се присъедини към Мишел, за да поздрави Байдън на червения килим на сградата на Съвета на Европа.

„Върнахте се в Брюксел и Америка се върна на световната сцена. Това е страхотна новина. Това е чудесна новина за нашия съюз. Това също е чудесна новина за света. И наистина сме щастливи да работим с вас, за да се справим заедно с някои глобални предизвикателства. “

Байдън бързо подхвана темата.

„Америка се завърна“, каза той. „Никога не сме напускали напълно, но отново потвърждаваме факта, че е изключително в интерес на САЩ да имаме страхотни отношения с НАТО и с ЕС.“ След това, подчертано, той добави: „Аз имам съвсем различен поглед от моя предшественик.“

ВВС: Срещата на върха между Байдън-Путин: лидерите на САЩ и Русия се подготвят за напрегнати Женевски преговори

Президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин се готвят да седнат за първата си, дългоочаквана среща на върха. Преговорите в Женева, Швейцария, идват в момент, когато двете страни описват отношенията си, като абсолютното дъно от края на Студената война до сега.

Проблемите включват контрол над оръжията, санкции и твърдения на САЩ за руски кибератаки и намеса в изборите. Не се очакват големи пробиви, но има надежди за намиране на малки области на съгласие.

Юрий Ушаков, съветник на Путин по външните работи, заяви пред журналисти в Москва, че отношенията между САЩ и Русия са „в безизходица“ и няма „много“ почва за оптимизъм.

Понастоящем нито един от тях няма посланик в съответната страна, а Русия наскоро включи САЩ в официалния си списък с „недружелюбни държави“.

Владимир Путин обаче, заяви пред държавната телевизия, че има „въпроси, при които можем да работим заедно“, като се започне с нови преговори за контрол на ядрените оръжия, обсъждат се регионални конфликти, включително Сирия и Либия, и климатичните промени.

„Ако можем да създадем механизми за работа по тези въпроси, тогава мисля, че можем да кажем, че срещата на върха не е била напразна,“ каза той.

Подобни съобщения са дадени от САЩ.

Висш служител заяви пред репортери, че „не очаква голям набор от резултати от тази среща“.

Байдън каза, че е важна стъпка, ако двете страни в крайна сметка могат да намерят „стабилност и предвидимост“ в отношенията си.

В навечерието на преговорите американският президент – който преди това определи Путин като убиец – нарече руския лидер „достоен противник“.

CNN: Байдън поставя на изпитание десетилетия опит в среща с високи залози

Джо Байдън се присъединява към руския президент Владимир Путин за среща на върха, която трябва да изпробва десетилетия му опит на световната сцена и да даде ранен белег на дипломатическите му умения. Той прекара изминалата седмица, консултирайки се с всички световни лидери преди да се изправи лице в лице с руския президент. Те го подкрепиха в решението му да се срещне с Путин сега, през първите шест месеца от неговото президентство, преди  да има шанса да формулира напълно руска стратегия.

Очакванията за срещата на върха са ниски сред американските официални лица, които заявиха, че не смятат, че от нея ще се получи нещо конкретно.

Байдън се стреми да отвори линии за комуникация с прословутия и проницателен Путин с надеждата да забави по-нататъшното влошаване на отношенията между САЩ и Москва. Уморен от пандемия, виртуални срещи и телефонни разговори, Джо Байдън пое предизвикателството за срещата с Владимир Путин на живо.

Има някои области, за които Байдън смята, че може да работи в хармония с Путин, включително сътрудничество в областта на ядрените оръжия, изменението на климата и споделения интерес за подновяване на иранската ядрена сделка. Възможно е и да се споразумеят  да върнат своите посланици обратно във Вашингтон и Москва след месеци без нито един висш дипломат на място, в нито една от страните.

Но спорните области са далеч повече. Очаква се срещата да се съсредоточи върху безбройните начини, по които Байдън смята, че Русия нарушава международните правила. Това включва  поредица откибератаки, обхващащи различни сектори в САЩ, стартирани от престъпни синдикати, базирани в Русия. Байдън също планира да повдигне темата за правата на човека, тъй като руският опозиционен лидер Алексей Навални остава в затвора.

Руските власти пожелаха съвместна пресконференция, но американците бяха предпазливи да предоставят обща платформа за това, което според тях биха били опити на Путин да подкопае или дори да смути американския президент.

„Това не е състезание за това кой може да се справи по-добре на пресконференция или да се опитва да се смути един друг“, каза Байдън в неделя, обяснявайки решението.

Почти никой от руските експерти, с които Байдън не се е консултирал преди пътуването си – а има десетки – изглежда е вярвал, че съвместната пресконференция е разумна.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!