Колаж: АФП

Новият коронавирус може никога да не изчезне и населението по света ще трябва да се научи да живее с него, предупреди Световната здравна организация в сряда, цитирана от АФП.

Тъй като някои държави по света започват постепенно да облекчават ограниченията, наложени в опит да спрат разпространението на коронавируса, СЗО заяви, че той няма да бъде заличен изцяло. Вирусът за пръв път се появи в Ухан в Китай в края на миналата година и оттогава зарази повече от 4,2 милиона души и уби близо 300 000 по целия свят.

„Имаме нов вирус, който навлиза в човешката популация за първи път и затова е много трудно да се предвиди кога ще надделеем над него. Този вирус може да се превърне в още един ендемичен вирус в нашите общности и този вирус може никога да не изчезне“, заяви Майкъл Райън, директор на СЗО за извънредни ситуации, на виртуална пресконференция в Женева.

„ХИВ не си е тръгнал, но ние се примирихме с вируса.“, допълни той.

Повече от половината от човечеството е поставено под някаква форма на блокада от началото на кризата с коронавируса. Но СЗО предупреди, че няма начин да се гарантира, че облекчаването на ограниченията няма да предизвика втора вълна от инфекции.

„Има някакво вълшебно мислене, че блокадите работят перфектно и че премахването им ще свърши отлично. И двете са пълни с опасности“, каза ирландският епидемиолог.

Райън добави, че има „дълъг, дълъг път“ по пътя към връщане към нормалното, настоявайки страните да поддържат курса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!