Снимка: see.news

Разпространението на новия коронавирус в света се е превърнало в пандемия, заяви на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

„В следващите дни и седмици очакваме броят на случаите на зараза, смъртните случаи и броят на засегнатите държави да се увеличи… Стигнахме до извода, че COVID-19 може да бъде окачествен като пандемия“, каза той, цитиран от РИА „Новости“.

Пандемията е необикновено силна епидемия, характеризираща се с разпространение на инфекциозно заболяване на територията на цели страни, на територията на съседни държави, а понякога и в много страни по света. Към 11 март общият брой на заболелите от коронавирусна инфекция по света възлиза на 118 000 души в 114 страни по света.

Китай укроти разпространението на епидемията, но в Европа положението се влошава с всеки нов ден, като първи смъртен случай вече има и в България. За първи смъртен случай съобщи и Албания, а първи заразен откри и Турция.

Броят на починалите в Италия от коронавируса през последния ден възлиза на 196, достигайки общо 827. Това заяви началникът на Службата за гражданска защита Анджело Борели.

„Днес имаме още 41 души, които са излекувани, така стават общо 1045. Има 196 починали, но трябва да уточним, че това са хора със сериозни здравословни проблеми“, допълни той.

В същото време броят на заразените за ден надхвърля 2 000 души. Така от началото на епидемията в Италия са заразени общо 12 462 души.

Правителството на Словакия обяви извънредно положение на територията на цялата страна, което влиза в сила в 7.00 часа българско време на 12 март, заяви премиерът Петер Пелегрини.

„Целта на обявяването на извънредно положение е да се създадат условия за предприемане на необходимите мерки за ограничаване и намаляване на последствията от разпространението на коронавируса за заплаха за общественото здраве в републиката“, се казва в решението на правителството, което премиерът обяви пред журналисти.

Документът също така се позовава на мерките, които отделните държавни органи и ведомства трябва да предприемат за разрешаване на кризата в страната. До 11 март в Словакия са регистрирани 10 случая на заболяване с COVID-19.

В една от най-засегнатите страни – Иран – коронавирусът вече удря жестоко правителството. Първият вицепрезидент на страната Есхак Джахангири, както и двама министри в правителството, са позитивни на новия коронавирус. Това съобщи агенция Фарс, цитирана от ТАСС. По-конкретно това са министърът на туризма, културното наследство и занаятите Али Асгар Мунесан и министърът на търговията, промишлеността и мините Реза Рахмани.

В списъка с болни се споменава и член на администрацията на лидера и духовен водач на Иран Мохаммад Джавад Иравани. Освен това в него присъстват и имената на осем настоящи депутати на Меджлиса (долното камера на парламента) на Иран. В същото време двама от тях – избраният наскоро депутат Фатема Рахбар и настоящият член на Меджлиса Мохамед Али Рамазани – починаха от болестта.

Министерството на здравеопазването на Иран съобщи на 19 февруари за първите случаи на зараза в страната с новия коронавирус. Според последните официални данни, броят на случаите на заразени в републиката е 9 000 души, като са регистрирани най-малко 354 смъртни случая. Светът обаче се съмнява, че това са истинските цифри, а някои експерти направиха смели предположения за хиляди починали от коронавирус в Иран.

В цяла Европа се отменят групови събития. Спортни мероприятия, които не могат да бъдат отложени, се провеждат без публика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!