Мариано Гарсия Калатаюд - един смел испанец с лош късмет, отвлечен от руското ФСБ. Снимки: Личен архив

Бившият сътрудник на община Бенимодо във Валенсия – Мариано Гарсия Калатаюд, заминава за Украйна през 2014 г., за да събира хуманитарна помощ за пострадалите от войната в Донбас. До пълномащабното руско нахлуване на 24 февруари 2022 г. испанецът живее в Херсон и помага на жителите на Донецка и Луганска области. След руската агресия се включва в мирните улични протести срещу окупацията, а на 19 март 2022 г. изчезва. Отначало безследно.

Неговата приятелка Татяна Марина, която е адвокат по професия, както и хора, които са се засичали с Калатаюд из руските затвори, твърдят, че днес испанският хуманитарен доброволец се намира на анексирания полуостров Крим – в следствения изолатор на Симферопол. Според свидетели там той е редовно подлаган на насилие и издевателства. „Новая газета Казахстан“ разказва историята на 75-годишния борец с руската окупация.

„Най-студеният март в моя живот“

На 19 март 2022 г. жителката на Херсон Татяна Марина получава обаждане от своя приятел Мариано Гарсия Калатаюд. Той тъкмо се връща от митинг против руската агресия пред сградата на областната администрация. Мариано я моли да му отвори входа откъм вътрешния двор на блока, защото си е забравил ключовете.

„Каза, че му е студено и ме помоли да побързам. Това беше най-студеният март в моя живот. Слязох след няколко минути – първо търсих ключовете, после включих компютъра на мама, малко се забавих. Когато отворих вратата, Марио вече го нямаше“, разказва Татяна.

„Веднага разбрах, че са го арестували. Вече знаехме, че руснаците задържат противници на окупацията.“

Оттогава нито тя, нито някой от приятелите им не е виждал Калатаюд. Чак след година се появили хора, пуснати от затвор в Крим, които съобщили, че пенсионерът е бил похитен от руските силоваци и се намира в Симферополската тюрма.

През април 2023 г. военната прокуратура на Черноморския флот на РФ за първи път признава, че испанският гражданин се намира в ареста в Симферопол „за проверка дали е участвал в действия срещу безопасността на Руската федерация.“

Наказателно дело срещу Мариано Калатаюд още не е заведено, но те го държат, за да го обменят за руски шпиони, смята украинският адвокат Анатолий Фурсов, заел се с проблема.

Горещо испанско сърце

До 2014 г. Мариано Гарсия Калатаюд е редови испански чиновник. Последните няколко години работи като шеф на департамента по пътно строителство на община Бенимодо (провинция Валенсия), получава голяма заплата и има къща с басейнче.

След анексията на Крим и началото на бойни действия в Донецка и Луганска области, Мариано станал координатор на събирането на хуманитарна помощ за Украйна. След известно време отпътувал за Киев заради някакъв проблем с доставките.

И решил да остане, за да се занимава с помощите на място. За целта се пенсионирал, а след това се преместил в Херсон, за да е по-близо до фронта.

Мариано с любимото си украинско куче.

„Той има горещо испанско сърце. Марио много се задълбочи в ситуацията тук. Можел е да остане настрана, имал си е хубав, уреден живот. Но каза, че иска да носи полза на обществото“, разказва Татяна Марина.

Наел си квартира, купил кола и започнал да вози товари в засегнатите региони – Херсон, Маринка, Красногоривка. Харчел лични пари, помагал на няколко детски дома с испанската си пенсия. И всичко това, защото дядо му навремето му разказвал как украинците са помагали на испанци през Втората световна война.

След отвличането му с проблема се заел адвокатът Анатолий Фурсов и още трима от руска страна, които обаче не общуват с журналисти заради безопасността си.

„Няма да мръдна оттук“

При окупацията на Херсон Калатаюд бил вече доста известен в региона. Често давал интервюта за испански и други европейски медии, открито се изказвал срещу руската агресия и в подкрепа на Украйна. През март 2022 г. заедно с Татяна всеки ден ходили на митингите против окупацията и се надявали руснаците скоро да се махнат.

Мариано (с испанското знаме) на протест срещу окупацията в Херсон.

На 19 март именно заради безопасността на приятелката си Татяна Мариано я помолил да не ходи с него на митинга пред областната управа.

„Исках Марио да замине, да се махне не само от Херсон, но и от Украйна. Но той каза: „Няма да мръдна оттук!“ И продължаваше да се занимава с благотворитената си дейност. Този ден го молих и той да не ходи на протеста, но той е много упорит. В Херсон по това време вървеше тих терор – не стреляха по хората, но често ги похищаваха направо от улицата“, спомня си Татяна.

„Като торби ни намятаха в ГаЗ-ката“

Докато Татяна Марина безуспешно търси приятеля си, той е затворен с десетки други херсонци в местния изтрезвител, превърнат в арест. Там бил и 28-годишният местен младеж Евгений Бабийчук, арестуван на 9 март.

Бабийчук разказва пред „Новая газета Казахстан“, че срещнал Калатаюд в изолатора. 75-годишният мъж, говорещ само испански и английски, се държал смело и непрекъснато говорел какво мисли за Путин и руската окупация, псувайки на чист украински.

В края на март Мариано, Бабийчук и още неколцина херсонци им нахлузили торби на главите и ги нахвърляли като торби в товарната ГаЗ-ка. Закарали ги в ареста на ФСБ в Симферопол. Там, за добре дошли, ги пребили от бой.

След това задържаните били прехвърлени в Затвор №1, където силоваците от ФСБ започнали редовно да ги измъчват. Бабийчук разказва за „широкия арсенал“ издевателства, на които са били подложени – от зверския бой с палки до електрически ток от специални устройства, чиито жици закрепвали на главата или на гениталиите на жертвата. Калатаюд често бил смазван от бой, защото не разбира руски и не реагира на заповедите на надзирателите.

„Биеха ни всички, включително и Мариано, без да ги интересува възрастта му“, разказва Евгений. Други пленници потвърждават свидетелствата на младия херсонец.

„За Марио беше особено тежко – той не знае езика, стар е. Искаше да го прегледа лекар – не му разрешаваха. Не му даваха лекарства. Ако не разбереше командата на надзирател, го биеха с шокова палка. В килията не може да се ляга от 6 сутринта до 22 вечерта. Марио понякога не издържаше и падаше, затова пак го биеха“, разказва арестантът Александър Тарасов.

Душ се полагал веднъж на две седмици – леден, за 3 минути. „И през цялото време до теб стоят спецназовци, които псуват и бият с електрошокове. После с гадни усмивки питат: „Защо така воните, не можахте да се измиете, или какво?“, разказва Тарасов.

Мариано Калатаюд няколко пъти е воден на разпит, но без преводач. Потвърждава го и адвокат Фурсов.

„ФСБ в Симферопол са разпитвали Марио без адвокат и преводач. Какво са го питали и какво саго карали да подписва – никой не знае“, казва Александър Фурсов.

„Вие всички сте фашисти“

Татяна разбрала, че Мариано е в Симферопол доста по-късно. През април успяла да се добере до някакви сътрудници на ФСБ в Херсон. И двамата отговори горе-долу идентично: „Ако искате да го намерите, търсете го с водолази по дъното на Днепър“, казвали военните и преставали да вдигат телефона.

След това до август не знаела нищо, докато се прибрал от затвора председателят на херсонската федерация по билярд Виталий Краснолуцки. От него Марина разбрала, че той е бил 6 дни в една килия с Калатаюд.

Здравословното състояние на 75-годишния испанец в момента е тежко. Според адвоката Фурсов той е получил инфаркт в килията. Още от Испания Мариано пиел хапчета за сърце, но след ареста не получава никаква медицинска помощ.

„Марио фактически е бил на границата на смъртта. Съкилийниците му викали за помощ, а надзирателят им отговарял: „Нищо му няма, ще оживее.“ Чак когато възрастният мъж посинял, го откарали в болница“, разказва Фурсов.

Кам другите задържани се отнасят също толкова ужасно, свидетелстват Евгений Бабийчук и Александър Тарасов. На 9 май 2022 г. в килията влетял спецназовец, който крещял „Вие всички сте фашисти“ и започнал да бие, когото стигне. „На разпитите ни говореха такива идиотщини, че е трудно да повярваш какви фанатици са. Те наистина искат ядрена война и смятат Русия за носител на някакви неземни ценности“, разказва Тарасов.

Руските ченгета много обичали псевдоразстрелите. След като разпитват някого няколко часа, се появява някакъв ФСБ-шник, зарежда пистолета си и казва: „Е, край. Това бяха твоите последни минути живот!“ После стреля в гърдите на арестанта. „Патронът е халостен, но представете си състоянието на човек след подобно преживяване“, предлага Анатолий Фурсов.

Той има по-малко права и от Навални

В Испания след отвличането на Калатаюд е започнато углавно дело. Вече са разпитани няколко бивши арестанти от кримските затвори, адвокат Фурсов, Татяна Марина и други.

Руските власти пък дълго и упорито отричали да са задържали такова лице. Накрая все пак признали, но типично по руски: „С цел проверка на сведения относно причастност към действия, насочени в ущърб на РФ по време на Специалната военна операция, Гарсия Калатаюд е поместен в учреждение на углавно-правната система, проверовъчните мероприятия спрямо него още не са завършени“, пише в писмото до испанската прокуратура.

„Русия упорито доказва на целия свят, че в страната не съществуват никакви закони. Нашите трима адвокати работят в Крим. Ходили са лично във ФСБ по въпроса. Там им отговорили, че сега Русия воюва с НАТО, значи Каталюд е гражданин на вражеска държава и никакви закони не важат за него. Но все пак, чрез неофициални връзки, в момента знаем, че след разгласяването на неговата история ФСБ е поръчала на лекари да следят за здравето му, а началникът на санитарната част е получил заповед, че „отговаря за испанеца с главата си“, съобщава Фурсов.

Преди няколко месеца адвокатите успели да влязат в кримската военна прокуратура. Там им намекнали, че ФСБ готвят Калатаюд за обмен с руски шпионин, задържан в Испания.

„На територията на Испания работят огромно количество руски шпиони. ФСБ чака да задържат някой особено ценен, за да бъде изваден козът със 75-годишния пенсионер“, разказва Фурсов.

„Сега поне ни разрешиха да изпращаме на Марио продукти. Само си представете: ФСБ официално продължава да твърди, че при тях няма такъв човек, а аз всеки месец купувам 20 килограма храна и Марио я получава. От това разбираме, че спецслужбите искат да го опазят жив – той е ценен обменен ресурс. Нямат интерес да умре“, обобщава адвокат Анатолий Фурсов.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук