Щефан Вейл
на снимката: Социалдемократът, лидер на Долна Саксония – Щефан Вейл

Турският президент Ердоган наистина не заслужава този огромен подарък: германският автомобилен производител Фолксваген иска да построи нов завод в турския град Маниса близо до Измир, пише немското издание „Таз“.

Когато заводът влезе в експлоатация през 2022/23 г., той ще произвежда 350 000 автомобила годишно.

Това ще донесе много пари в региона и има сигнали, че ще се появят други големи инвеститори.

Тази новина е идеална за автократа Ердоган. Икономическата ситуация в Турция се влошава, а това коства на президента много последователи, привърженици, респективно – гласове.

С привличането на завода на Фолксваген, той наистина ще може да се похвали, че е постигнал нещо голямо.

Фатално е, че Фолксваген и германската държава подкрепят Ердоган по този начин. Това е шамар в лицето на всички, които работят за правата на човека, демокрацията и върховенството на закона в Турция.

Социалдемократът, лидер на Долна Саксония – Щефан Вейл – само трябваше да си мръдне пръста и инвестицията нямаше да се реализира. Но засега няма такива индикации.

Лесно е да се проповядват човешки права и демократични ценности в политическите изказвания, но е трудно да се предприемат реални стъпки. Ето защо хората смятат, че на политиците не може да се вярва.

И политически, и морално е грешно да се инвестира в този момент в Турция, а причините са много. Това би трябвало да е известно на един от водещите политици Социалдемократическата партия.

Разочарованията по отношение на този проект не спират дотук. Фолксваген ще строи бензинови и дизелови автомобили в нова фабрика, извън Европейския съюз. Те обаче ще трябва да бъдат доставяни на пазари, където има по-слаби екологични разпоредби за автомобилите.

Борбата със замърсителите на околната среда продължава неуморно, а междувременно Фолксваген прави опити да се утвърди като една зелена компания.

Редица мениджъри и ПР-и се опитват да убедят обществото, че Фолксваген е напътя на зелената революция. И докато изграждат този образ, ЕС също се опитва да създаде нови регулации за замърсителите на климата.

Подобни номера като тези на Фолксваген не минават – хем да парадират със зелената си политика, хем да правят пари на цената на много въглеродни емисии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!