Бени Ганц

Бивш генерал вдъхна нов живот в кампанията за предстоящите избори в Израел. Статистиката показва, че за първи път настоящият министър-председател Бенямин Нетаняху е уязвим заради заплахата от центристка коалиция.

Бени Ганц, бившият шеф на Израелските отбранителни сили, формира собствена политическа партия и сега се бори от позицията си на центрист срещу десния министър-председател, на когото някога е служил.

След като провеждането на предстоящите избори бе обявено през декември, социологическите агенции даваха преднина на партията на Нетаняху.

Но рейтингът на Ганц скочи до небето непосредствено след първата му официална реч, чрез която обяви кандидатурата си. Тогава той обвини управлението, че настройва израелтяните един срещу друг, за да запази собствената си политическа сила.

„Настоящият режим стимулира подстрекателството, подривната дейност и омразата. Основните ценности на обществото ни са превърнати в маниери на френски царски двор”, каза Ганц.

Той се представи като обединител с огромен военен опит, който не се притеснява да използва сила, но най-много се надява на мир с палестинците и арабските съседи на Израел.

Социологическо изследване, направено след речта му, показва, че г-н Ганц ще спечели 21 места в парламента спрямо 30 места за Нетаняху. Същото изследване показва, че ако партията на Ганц се коалира с друга центристка пария, съюзът може да завоюва 35 места и да доведе до поражението на Нетаняху. Това е първият път от началото на кампанията, когато премиерът изглежда уязвим.

Двете центристки партии вече водят преговори за съвместно явяване, но все още не е ясно дали която и да е от тях е склонна да направи компромисите за сливането. Изборите са на 9 април, но партиите трябва да финализират споразумението до 21 февруари.

Изглежда вълнението в подкрепа на Ганц дълбоко е обезпокоило Нетаняху, който управлява от 2009 г. насам и е изправен пред обвинения в корупция. Очаква се прокуратурата са повдигне обвинения през следващите няколко седмици. Той отрича да е направил нещо нередно и заявява, че атаките срещу него са политически мотивирани.

Нетаняху атакува Ганц, наричайки го ляв и казвайки, че генералът ще направи коалиция с палестинско-израелските партии.

Според някои източници партията на Нетаняху ще се коалира с по-малка дясна партия, за да се увери, че ще спечели повече места в парламента от центристите.

Междувременно в своята реч Ганц не каза нищо конкретно относно политиките, които смята да води и не засегна въпроса дали подкрепя формирането на палестинска провинция.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп от своя страна заяви, че след изборите в Израел през април ще публикува дългоочаквания умиротворителен план за Израел и Палестина. Очакванията за успех не са особено високи след като палестинското правителство скъса дипломатическите си отношения със САЩ след решението на Вашингтон да премести посолството си в Йерусалим.

Все пак, ако планът набере сила, едно центристко правителство, каквото може да поведе Бени Ганц, би били по-склонно на компромиси от дясната коалиция на г-н Нетаняху.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!